12 milliárd az ökogazdaságoknak - Itt az új pályázat tervezete!

Agrárszektor
Újabb ökológiai kiírás jelenik meg hamarosan, a tervezet máris olvasható. A pályázatokat idén december folyamán lehet majd benyújtani. Az alábbiakban összefoglaljuk kik, milyen tevékenységgel és milyen esélyekkel pályázhatnak a kiírásra.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


Legutóbb három évvel ezelőtt, 2015 végén kérhettek a gazdálkodók pénzügyi segítséget a vegyszermentes termelés kialakításához. Ekkor csaknem 3 ezer nyertest hirdettek, gyakorlatilag minden jelentkező megkapta az igényelt, öt évre szóló támogatást. A kiíró egyébként 5000 jelentkezővel számolt, és több mint 64 milliárdot áldozott volna az ügyre. A pályázók sajnos döntően rétek, legelők vegyszermentes "művelésére" kérték a plusz pénzt és nem például zöldség-gyümölcs termelésre.

A tervezet szerint idén december folyamán lesz lehetősége újabb 900 gazdaságnak, hogy elnyerje az üzem ökológiai átállásához szükséges támogatást, erre összesen 12 milliárd forintot különítenek el a Vidékfejlesztési Programban.

Most is annak a pályázónak van jó nyerési esélye,

 • aki nitrátérzékeny területen gazdálkodik;
 • akinek a gazdaság kisebb, mint 300 hektár;
 • aki a gazdaság teljes területének legalább 75 százalékát beveszi a programba;
 • aki igazolni tudja, hogy a támogatási időszak 5 éve alatt biztosított a programba bevitt terület legalább 90 százalékának jogszerű használata.
A legelőápolás és a marhatartás az egyik legnépszerűbb ökotevékenység

A kérelmek országos rangsorának összeállítása földhasználati kategóriánként, ezen belül átállás alatti és átállt területenként külön-külön történik. A gazdaság méretét az idei egységes támogatási kérelemben szereplő összes szántó, gyep és ültetvény hasznosítású terület alapján számítják ki. Többletpontot kap a pályázó, ha a programba bevitt földterület minél nagyobb része esik egy környezeti szempontból érzékeny kategóriába. A "belesés" akkor áll fenn, ha a kötelezettségvállalással érintett terület legalább felerészt az érzékeny területen helyezkedik el. Többletpontok kaphatóak a szaktanácsadó igénybevételéért és a magas képzettségért - ezeket érdemes kihasználni. A tartalmi bírálati szempontokat fontos részletesen átböngészni a felhívás 21. oldalán!

A szubvenció öt éven keresztül területalapú, vissza nem térítendő támogatás formájában érkezik.

Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés esetén a támogatás összege: 

 • Szántóföld: 242 euró/ha/év          
 • Zöldség: 516 euró/ha/év                                
 • Almafélék: 1 040 euró/ha/év                          
 • Szőlő: 873 euró/ha/év                                    
 • Egyéb gyümölcs: 734 euró/ha/év                                                              
 • Gyepgazdálkodás (legeltetés legalább 0,3 ÁE/ha/év): 147 euró/ha/év

Ökológiai gazdálkodás fenntartása esetén a támogatás összege: 

 • Szántóföld: 172 euró/ha/év   
 • Zöldség: 366 euró/ha/év                                
 • Almafélék: 802 euró/ha/év                          
 • Szőlő:  674 euró/ha/év                                    
 • Egyéb gyümölcs: 568 euró/ha/év                                                              
 • Gyepgazdálkodás (legeltetés legalább 0,3 ÁE/ha/év): 147 euró/ha/év
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?