2022. október 5. szerda Aurél

Nehezen szelídülnek a makacsul magas tejárak

agrarszektor.hu
Folyamatosan bővül a világ és Magyarország tejtermelése, de a fogyasztás is tempósan emelkedik, dacára annak, hogy az utóbbi két évben csillagászati árakkal szembesültünk a tejtermékek esetében. Különösen a vaj számít drága portékának. Relatív értéke ugyan már csökkenőben, de a magyar fogyasztók ezt még nem érzik.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Úgy tűnik, Kína szomja nem enyhül a tej iránt: az Európai Bizottság adatai szerint a keleti óriás teljestejpor-importja 29 százalékkal, a sovány tejporé 28 százalékkal nőtt 2019 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján viszont már azt látjuk, hogy elindult egy visszarendeződés, ami az alapanyagértékben, valamint a tejzsír és tejfehérje egymáshoz viszonyított értékében is tetten érhető. 2019 májusában az előző év azonos hónapjához képest a zsírérték 33 százalékkal csökkent, míg a fehérjeérték 57 százalékkal nőtt, így az alapanyagérték 8 százalékkal csökkent. Így fest a trend Németországban és Magyaroszágon:

Az árhullám szépen laposodik, és újra nyílik az olló a fehérje és a zsír értéke között, ami a vaj árának esésével kellene hogy járjon. Ez Németországban így is történt, rejtély, hogy nálunk miért nem, hiszen a nyerstejárak egyébként szépen lekövetik a nyugati trendet. Alábbi ábrán jól látható a vaj árának történelmi csúcsot döntő megugrása 2017-ben, és az is, hogy - nagy kilengésekkel ugyan - de csökkenni kezdett. Kivéve nálunk.

A nyestej ára ehhez képest szépen idomul a környező piaci árakhoz. Egy dolog bosszanthatja csak a  figyelmes szemlélőt: az áresést mindig egy kicsit gyorsabban követjük, mint az áremelkedést. Ez már csak így van a "begyűrűzésekkel".

A termelőknek nem lehet panaszuk az átvételi árakra: harmadik éve tartják magukat. Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 98,54 forint/kilogramm volt 2019 májusában, csaknem 8 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 90,32 forint/kilogramm volt 2019 májusában, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 5 százalékkal emelkedett. A KSH adatai szerint a tej és tejtermékek egy főre jutó fogyasztása tejegyenértékben kifejezve 2013-2016 között 17 százalékkal nőtt. A vaj fogyasztása is folyamatosan emelkedett: 2017-ben 62 százalékkal volt magasabb a 2013. évinél.

A hazai termelés csepp a tengerben a világ legnagyobb tejkibocsátójának, az Európai Uniónak a piacán. Hogy el tudjuk helyezni magunkat a térképen, beteszünk ide egy garfkont a mennyiségek érzékeltetésére. A magyar kibocsátás két nagyságrenddel kisebb, mint az összeeurópai, ezért csak egy aktuális számmal jeleztük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01