Hatalmas támogatások, visszahulló pénzek: ez vár a termelőkre 2020-tól

agrarszektor.hu
2023-ig csekély mértékű újonnan kiírt támogatásra számíthatnak a termelők, a Vidékfejlesztési Program keretén belül támogatott nyertes projekteknél azonban most fognak kifutni a megvalósítási határidők, így a nem teljesített projektek után jelentős összegre lehet számítani - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Mivel az építőipari kapacitások szűkössége továbbra is fennáll, a panelbeszélgetés résztvevői arra számítanak, hogy a gyorsabban kipörgethető gépberuházásokat fogja előnyben részesíteni a kiíró a nem teljesített projektekből visszahulló összegek meghirdetésekor.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások nem ajándéknak, vagy jutalomnak számítanak, hanem egyszerűen jár az ágazat számára - mondta el Hamarics Imre, a Rekontir TM Kft. cégvezetője a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Ennek az az oka, hogy nemcsak a szomszédokkal versenyeznek a termelők, hanem az egész világ termelőivel.

Az összes támogatás szerintem csökkeni fog, de nem 27%-kal, hanem 5-10%-kal. 2022 előtt az új ciklus pályázati kiírásai nem valószínű, hogy megjelennek, addig is, a kutatás-fejlesztési források jó lehetőségeket kínálnak, ezekre sokan nem is gondolnak, annak ellenére, hogy jelentős összegek állnak rendelkezésre. Ezen túl kiváló támogatási lehetőség, hogy a Vidékfejlesztési Program sok nyertes projektjének megvalósítási határideje 2020-ban jár le, és a sikertelen projektek több tízmilliárdnyi visszahulló forrást is jelenthetnek

- fűzte hozzá Hamarics Imre.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a támogatások kapcsán hozzátette, hogy: "ezek a pénzek konkrétan járnak a termelőknek. Meglepődnék, ha valóban 27 százalékos vágást mernének behozni EU-s szinten. A 27 tagországból legalább 8-10-nek nem érdeke, hogy ez a csökkentés létrejöjjön. Ha becsülni kellene, 6-12% közötti csökkenésre számítok."

Meglátása szerint rettenetes mennyiségű pályázat fog visszaesni, a nem teljesítések egyik legfőbb oka, hogy a pályázatok benyújtása idején még nem ment végbe ilyen fokú építőipari drágulás. A megnövekedett költségek egy-egy építéstervezetet teljesen el tudtak lehetetleníteni. Krisán László hozzátette:

Körülbelül 20 százaléknyi forrás a Vidékfejlesztési Programon belül visszafolyik a kasszába, ami - tekintettel az árfolyamváltozásra is - 90-100 milliárd forint közötti összeget jelenthet. Javaslom, hogy mindenki álljon neki pályázni, ezekkel a forrásokkal ugyanis ki lehet húzni a következő pár éves pályázatmentes időszakot."

Krisán László azt is elmondta, hogy nem kell mindig mindenkit arra rávenni, hogy egy nagyberuházást indítson, főleg akkor nem, ha számítunk valamilyen külső gazdasági hatásra, ami kedvezőtlenül érinthet. Szerinte a napi költségek finanszírozására az agrár Széchenyi Kártya 100 milliósra bővített kerete nyújthat jó megoldást.

Bán Zoltán (Net Média Zrt.), Hamarics Imre (Rekontir TM Kft.), Herczegh András (Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány), Krisán László (KAVOSZ Zrt.), Laurinyecz Anita (UniCredit Bank Hungary Zrt.)

Laurinyecz Anita, az UniCredit Bank Hungary Zrt. Agrárfinanszírozás, Európai Uniós Kompetencia Központ és Közszféra Finanszírozás igazgatójának véleménye szerint a támogatásvadászok kiszűrése az intézményrendszer feladata lenne, amiben a projekt korrekt kiírása sokat segíthet.

2019-ben 16%-os kkv hitelállomány-növekedés látható, ami a beáramló EU-s támogatásoknak köszönhető. Az agrárium fejlesztési beruházásai és a támogatások erősen korrelálnak, vagyis a legtöbb fejlesztés ezekből valósul meg. Lesz három nehéz év 2020 második felétől kezdődően, ám  a meg nem valósult projektek forrásai felhasználhatóak lesznek"

- fűzte hozzá Laurinyecz Anita. Hozzátette, hogy nem elég a forgóseszközhitel, a globális piacon ugyanis nem fogja tudni megállni a helyét az előállított termék fejlesztések nélkül. A cél, hogy ellenállóvá váljanak ezek a vállalkozások.

Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy nagyon fontos lenne, hogy a támogatások kombinálhatók legyenek banki hitelekkel, ezeket jelenleg ugyanis nagyon komoly szabályozás korlátozza és sok esetben előfordul, hogy ez a két kategória kizárja egymást. A szakértő a hitelfelvételek kapcsán elmondta, hogy

óriási különbséget kell tenni, hogy milyen beruházásra vesznek fel hitelt. Nem mindegy, hogy egy speciális termékről van- e szó, vagy például egy mikrovállalkozás esetében történő hitelfelvételről.

A beszélgetés részvevői valószínűnek tartották, hogy az építőipari kapacitások és a maximum 2023 december végéig rendelkezésre álló forrásfelhasználási idő miatt a kiíró jövőre megfontolja, hogy gépberuházási pályázatokat is hirdet.

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Mudra László
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03