2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Ezt kár lenne kihagyni: az igazi profik így kötnek biztosítást

agrarszektor.hu
Az idén is tovább nőhet a különböző mezőgazdasági biztosítások népszerűsége hazánkban, a gazdálkodók egyre tudatosabban döntenek az öngondoskodás ezen formája mellett. A szerződések megkötését ugyanakkor nem érdemes tovább halogatni, főként, ha valaki a díjtámogatást is igénybe venné.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Nem érdemes tétlenkedniük azoknak a gazdáknak, aki még az idén valamilyen agrárbiztosítást szeretnének kötni. Különösen igaz ez azokra, akik a megkötött szerződésekhez állami támogatást is igénybe vennének, írta meg a Magyar Nemzet. Ahogyan az a korábbi években is megszokott volt, az idén is az egységes kérelem benyújtása során kérhetik az érintettek a biztosítás díjához kapcsolódó hozzájárulást. Ennek azonban az a legfőbb feltétele, hogy a termelő már élő biztosítási szerződéssel rendelkezzen, hiszen díjtámogatás csak a ténylegesen megfizetett biztosítási díj alapján nyújtható. Az Agrisk.hu online biztosítási alkusz elemzése szerint azért sem érdemes késlekedniük a gazdálkodóknak a megfelelő konstrukció kiválasztásával, mivel a növények kikelését követően az első 20-25 fokos melegek megjelenéséig érdemes gondoskodni a védelemről.

Az elmúlt években alaposan felértékelődött a biztosítások szerepe. Az állami kárenyhítési rendszer mellett egyre több gazdálkodó látja be az öngondoskodás fontosságát, mivel így tovább csökkenthetik az időjárási viszonyok negatív hatásait. A szélsőséges időjárási körülményekből pedig egyre több van. A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az időjárás az elmúlt évben is erősen befolyásolta az egyes növénykultúrák hozamait, a fagy és az aszály mellett a viharok is alapos fejtörést okoztak a termelőknek. Bár az országos jégkármérséklő rendszer működésének köszönhetően a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent a jégverések mértéke, a termelők körében még így is ez az egyik legnépszerűbb biztosítási forma, ahogyan aszálykár ellen is sokan bebiztosították növényeiket az elmúlt évben.

A NAIK AKI adatai szerint a mezőgazdasági biztosítások díjbevétele elérte a 15,7 milliárd forintot, a károsult gazdák 7,5 milliárd forintos kifizetésben részesültek. Ez utóbbi összeg 38%-kal haladja meg az előző évi szintet. A különböző konstrukciók népszerűségét tovább növelheti, hogy ettől az évtől kezdve kedvezőbb feltételek vonatkoznak a kártalanításra is. Míg korábban az időjárási körülmények okozta terméskiesésnek el kellett érnie a 30%-ot ahhoz, hogy kártalanítást kérhessen egy gazda, ettől az évtől kezdve már a 20%-ot meghaladó hozamcsökkenés után is kérhető kifizetés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?