Vallott a magyar csúcsvezető: ebbe baromfitermelők ezrei mehetnek tönkre

Vallott a magyar csúcsvezető: ebbe baromfitermelők ezrei mehetnek tönkre

agrarszektor.hu
A 2020-as évben jelentkező nehézségek ellenére elégedett a cégcsoport idei teljesítményével, és úgy gondolja, a lehetőségekhez képest jól vették az akadályokat - mondta Bárány László, a Master Good Kft. ügyvezető-tulajdonosa az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember a koronavírus-válság baromfiágazatot és a cégcsoportot érintő nehézségei mellett beszélt a még a magyarországi madárinfluenza-helyzetről és a cégcsoport idei legjelentősebb beruházásáról is.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bárány László az Agrárszektor 2020 Konferencián elmondta, hogy a Master Good Kft. egy teljes zárt integráció, ami már a szántóföldnél elkezdődik. A cégcsoport maga ugyan nem használ földet, de a megtermeltetett és felvásárolt alapanyagokból tápot gyártanak, amivel 500 ezer tyúkot tenyésztenek, ezek tojásából sok millió csirkét keltetnek, nevelnek és dolgoznak fel. A szakember elmondta, hogy a termékeik jelentős része, volumenét tekintve 40%-a, árbevétel szempontjából pedig az exportpiacokra kerül, ennek 90%-át pedig a HoReCa-szektor adja.

Bárány László beszámolt arról is, hogy a cégcsoport 43 országba viszi ki az alapanyagaikat és félkész termékeiket, és hogy ők a McDonald's legnagyobb európai beszállítója alapanyag oldalról. A szakember elárulta, hogy ami alapanyag Európában csirkéből készül, annak 21%-át a Master Good Kft. állítja elő, a maradék 79%-on pedig nyolc európai ország 15 vállalata osztozik. Bárány László elmondta, hogy büszkék erre a pozíciójukra, de a koronavírus-járvány óriási kihívást jelentett számukra, mivel a McDonald's a kontinensen üzemeltetett több mint 6200 éttermének és gyorséttermének 90%-át bezárta a járvány közepén, ezért a cégcsoportnak új piacokat kellett keresnie és új stratégiát kellett készítenie a készleteik értékesítésére, hogy a következő időszakokat is finanszírozni tudják.

Pár nappal az év vége előtt úgy látom, hogy ezt a feladatot ha nem is ötösre, de legalább négyes fölé szinten teljesítettük. Úgy gondolom, hogy ez az évünk egy közepes, vagy a közepestől egy kicsit jobb év lesz, ellentétben a tavalyi évvel, amit saját magunk és az eredménytermelés szempontjából kitűnőnek minősítenék

- mondta Bárány László.

A madárinfluenza kapcsán a szakember elmondta, hogy a gyilkos kór egy meglehetősen gyakori vendég Magyarországon, és az első pánikszerű roham több mint 15 évvel ezelőtt volt. Bárány László szerint a 2005-2006-os kitöréseknél óriási, és teljesen indokolatlan fogyasztói pánik volt tapasztalható a csirkefogyasztásban, amit az első hónapokban fel se tudtak dolgozni. A madárinfluenza óriási pusztítást végzett a kacsa- és libaállományban. A csirkék viszont teljesen zárt tartásban nevelkedtek, nem találkoztak vadon élő madarakkal, ezért nem is volt semmiféle elhullás, az emberek mégse akartak csirkehúst enni. Mostanra már többet tud a világ a kórról, és mindenki tisztában van vele, hogy ez egy állati betegség.

Mégis, emelte ki Bárány László, a madárinfluenzának olyan súlyos gazdasági következményei voltak ebben az évben Magyarországon, hogy nem biztos, hogy azt a kacsa- és a libaszektor, hogy ki tudja heverni. Több millió állatot, 95%-ban kacsát és libát kellett leölni idén, ennek 15 milliárd forint volt a kártalanítási értéke. Ezért a magyar baromfiágazat nem kapott semmit. Nem az történt, hogy a baj bekövetkezte után ebből az összegből helyreállították és reorganizálták ezt a nehéz sorban levő ágazatot, hanem - sajnos - úgy tűnik, hogy minden kezdődik elölről, mondta a szakember.

Bárány László elmondta, hogy a betegség szempontjából a legveszélyesebb terület a Bács-Kiskun, Csanád-Csongrád és Békés megyék háromszöge, ahol rettenetes állománysűrűségben és faji keveredésben tartják a baromfikat. Amíg ezen a területen nem lesz rend, és nem válik mindennapi gyakorlattá az állományok biológiai biztonságának védelme és a járványügyi intézkedések betartása, addig ez egy folytonosan visszatérő probléma lesz, aminek csak az szabhat gátat, ha a magyar kormány és az EU elzárja a pénzcsapokat, és vagy egyáltalán nem fog kártalanítást fizetni a gazdáknak, vagy csak a kár töredékét fogja megtéríteni.

Ez lesz a legszigorúbb és a leginkább büntető jellegű rendcsinálás, mert ebbe bizony termelők ezrei fognak tönkremenni

- mondta Bárány László.

Bárány László beszélt arról is, hogy Master Good Kft. egy teljes integráció, amiből azonban nagyon hiányzott mostanáig a készítménygyártás. A Sága Foods Zrt. megvásárlása ebből a szempontból egy nagyon jó döntés volt. Ezzel 250 főnyi magasan képzett munkaerővel lett gazdagabb a cégcsoport, szert tettek egy erős brandre, amit megfelelő marketingtámogatással sikerült tovább erősíteni, valamint a húsok minőségét illetően komoly termékfejlesztésbe is kezdtek. A Master Good Kft. Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan csirkefeldolgozó vállalkozása, aminek igazoltan GMO-mentes takarmányon nevelt csirkéi vannak. Így a fogyasztók ugyanazért az árért egy magasabb élelmiszerbiztonságú, prémium terméket vásárolhatnak, amit meg is fognak hálálni, vélte Bárány László.

A szakember végezetül elmondta, hogy 2020-ban átmerészkedtek más állati alapanyagokhoz is, és Sága Royal néven magas értékű és minőségű sertésvirsliket dobtak piacra. Bárány László azt ígérte a fogyasztóknak, hogy a Sága termékfejlesztése ezzel nem állt meg.

Nagyon komoly beruházások indulnak már 2021-től, és ezeknek a haszonélvezői elsősorban a magyar vásárlók és fogyasztók lesznek

- mondta Bárány László.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?