Kilátástalan helyzetben a magyar agrárium? Van, aki bizakodik, mások aggódnak

Kilátástalan helyzetben a magyar agrárium? Van, aki bizakodik, mások aggódnak

agrarszektor.hu
A gabonatermesztők soha nem látott jó árakon tudják értékesíteni terményeiket, éppen emiatt bizakodva tudnak a jövőre tekinteni. Ám az állattenyésztési piac egyes szereplőinél jóval nagyobb pesszimizmust tapasztaltak az idei harmadik negyedévben a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzői. Az agrárágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index öt negyedéves emelkedés után kismértékben csökkent. Továbbra is meghatározó kérdés az agráriumban és az élelmiszeriparban működő vállalkozások körében, hogy hogyan tudják érvényesíteni az értékesítési árakban az alapanyagok igen jelentős drágulását.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Takarék AgrárTrend Index értéke 2021 harmadik negyedévében 31,4 pontra csökkent a 48 pontos skálán, ami 0,7 ponttal alacsonyabb az előző negyedévinél. A júliustól szeptemberig vizsgált időszakban az agrárgazdaság szereplőinek kilátásait alapvetően befolyásolta, hogy a nyári aszályos időszakok miatt a kukorica terméseredményeiben a piac visszaesést vár, ezért az előzetes értékelésnek megfelelően csökkent a kukorica-termékpálya alindexe. A visszaesést tompítja a megfelelő értékesítési ár, ami a nemzetközi piacok hozamvárakozásának köszönhető. Bizonytalansági tényezőként jelent meg a dráguló energia, valamint a koronavírus esetleges újabb hullámai.

Hollósi Dávid, a Takarékbank ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy rendkívül magasak az árak a piacokon, a takarmányok esetében - attól függően, hogy milyen növényt veszünk figyelembe -, a duplájára emelkedtek az árak a néhány évvel ezelőtti árakhoz képest. Néhol pedig még hiányt is lehet tapasztalni, amik szintén felnyomják az árakat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gabonaágazat az élen, a gyümölcstermelők a leginkább borúlátók

A szántóföldi növénytermesztésre alapuló gabona- és olajos magvak termékpályákon derűlátóak a szereplők, hiszen az alindex értéke átlag feletti. A búzaaratás azonban jól sikerült, a világpiaci árak továbbra is magasak, így, ha az előző évi jövedelmezőség nem is, de az inputárak növekedése ellenére a sokéves átlag jövedelemszint elérhetőnek tűnik. Az állattenyésztők között a baromfihús-termékpálya helyzetértékelése a legjobb. Mivel ott a legmagasabb az integráltság foka, az értékesítési árak már majdnem teljesen lekövették az inputok drágulását. A takarmányárak - a pulyka kivételével - érvényesíthetők a termelői árakban, lassan a feldolgozói átadási árakban is. A feldolgozói oldalon viszont az energiaárak emelkedése kihívás elé állítja a piac szereplőit, hiszen a költségek egyik meghatározó részét az energia adja.

A hazai húsmarha-tenyésztés főként élőállat exportra alapozott, a beszámolók szerint ezek piaca stabil. Az állattenyésztők esetében a leginkább pesszimista termékpálya pedig nem másé, mint a sertésé. Hollósi Dávid kifejtette, hogy a globális folyamatok továbbra is kedvezőtlenek, Kínában az afrikaisertéspestis-járvány után az állomány folyamatosan növekszik, így nem szorulnak már olyan mértékű behozatalra, mint a megelőző években, továbbá a német kivitel a németországi sertéspestis-fertőzések miatt korlátozott a harmadik országok irányába. Ezért Európában túlkínálat van, ami jelentősen lenyomja az árakat. Az alapanyag és az energia ugyanakkor drágul, így a termelők közül kevesen vannak, akik önköltségi ár felett tudnak értékesíteni. Ezért az ágazat alindexe három hónap alatt 1,2 pontot esett, ami a legnagyobb csökkenést jelenti a különböző ágazatok közül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Komoly kihívás előtt a gyümölcstermesztők

Kiemelkedő javulás látható a szőlő-bor termékpályán: az idei szüret országos átlagban jól sikerült minden kedvezőtlen hatás ellenére, az értékesítési csatornák pedig nagyrészt helyreálltak, hiszen a nyári szezonra már feloldották a korlátozásokat, melyek legjobban a vendéglátóhelyeket érintették. A leginkább pesszimista termékpálya a gyümölcságazat, amely köszönhetően a tavaszi fagyoknak, súlyos károkat szenvedett. Szintén az átlag alatti kilátásokat mutat a tojástermékpálya. Idén a hazai kereslet csökkent, miközben a már említett takarmányár-emelkedés a tojás termelői árában még nem jelent meg, várhatóan csak az utolsó negyedévben fog, amikor tisztességes jövedelemre tehetnek szert a termelők. A Takarékbank ügyvezető igazgatója a sertéságazathoz hasonlította a gyümölcságazatot, a hasonlóan rossz tapasztalatok miatt. Mint mondta, tartósan rossz helyzetben van az ágazat, mivel nem tudnak versenyképes ültetvényeket létrehozni, munkaerőhiány tapasztalható, nincs elegendő képzett szakember, illetve a szélsőséges időjárási körülmények is komoly gondokat okoznak a magyar mezőgazdaságban. 

Elértünk oda, hogy éven belülre szűkültek a periódusok  

- fogalmazott Hollósi Dávid. Azt azonban kiemelte, hogy valóban óriási problémák vannak tartósan az agrárszektorban, de ki kell hangsúlyozni, hogy az ágazat alkalmazkodóképessége igen nagy. 

A kukorica árszintje befolyásol mindent

A Takarékbank előrejelzése szerint a magyar agrár-élelmiszeripar 2021-es évének vízválasztója az lesz, hogy világszerte hogyan alakul a kukorica árszintje az október-novemberi aratás után. Ez alapjaiban befolyásolja az állattenyésztők és az ipar helyzetét. A Takarékbank harmadik negyedévi megkérdezése alapján a termelők az ideihez hasonló árakra számítanak, többen számoltak be arról, hogy az idei termés jó részét betárolják, várva a mostaninál még kedvezőbb értékesítési lehetőségekre. Ez viszont az állattenyésztési pályákon jelenthet további alapanyag-drágulást. Az agrárium az energiaárak alakulását is élénk figyelemmel követi, hiszen a drágulás mind a termelésben, mind a feldolgozásban komoly kihívás elé állítja a szereplőket. Az élelmiszer-termelés költségszerkezetére emellett jelentős hatással lesz a minimálbér emelése is, így az élelmiszer-kereskedők oldaláról a beszerzési árakban ezeknek érvényesülnie kell ahhoz, hogy fenntartható maradjon az élelmiszer-gazdaság.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03