Bige: ez sok mindenkinek nem fog tetszeni

agrarszektor.hu
Néhány éven belül 20-30 százalékos piaci részesedésre tör az agrárintegrátori piacon a péti Nitrogénművek Zrt.-vel Bige László. A második leggazdagabb magyarnak tartott cégtulajdonos azután kezdett saját inputanyag-kereskedelmi üzletág kiépítésébe, hogy a leggazdagabbak listáját vezető Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tavaly megszerezte előle a legnagyobb agrárintegrátor cégnek számító nádudvari KITE Zrt.-t A Nitrogénművek a műtrágyák mellett vetőmag-, növényvédőszer- és terménykereskedelemmel kíván foglalkozni, gépforgalmazással viszont egyelőre nem. A cég saját növényvédő szereket és vetőmagokat is értékesít majd.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sok mindenkinek nem fog tetszeni - összegezte mai tájékoztatóján Bige László, a péti Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója azokat a törekvéseket, amelyekkel az eddig műtrágyagyártással foglalkozó cég jóval szélesebb körű, inputanyag-kereskedelemre épülő agrárintegráció kialakítását kezdte meg. Az "új pályaként" kezelt inputkereskedelem a műtrágya mellett a vetőmag-, a növényvédőszer- és a terményforgalmazásra terjed ki, a szintén integrációs tevékenységnek tekintett gépértékesítésekre egyelőre nem.

A Nitrogénművek most "egy-hároméves" integráció-fejlesztési projektet valósít meg, amelynek végén - többmilliárd forintos befektetéssel - 20-30 százalékos részesedést kíván elérni a hazai agrárintegrátori piacon. Mint ismert, a péti vállalat a saját inputkereskedelmi hálózat létrehozását azután indította el, hogy tavaly nem sikerült megvásárolnia a legnagyobb hazai agrárintegrátornak számító nádudvari KITE Zrt.-t, mivel a cég az utolsó pillanatban Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekkörébe került, később pedig az OTP tulajdonrészt is szerzett a társaságban. A Nitrogénművek azóta nem is értékesít műtrágyát a KITE-nek, de "nem azért, mert nem akar, hanem azért, mert a nádudvari cég nem rendel, holott a KITE és a Nitrogénművek között ötéves keretszerződés van érvényben" - utalt a megváltozott helyzetre Bige László.

A Nitrogénművek az inputkereskedelem bővítését a nyáron a repcevetőmag-értékesítéssel kezdte meg: a gazdálkodók a cég által forgalmazott repcemagot több mint 1500 hektáron vetették el, a teljes eladást tekintve pedig  a vállalat 10 százalékos részesedést ért el. A terménykereskedelmi üzletág a nyáron már szintén "végrehajtott tranzakciókat", míg a növényvédő szerek kereskedelmébe a cég várhatóan jövőre kapcsolódik be. A Nitrogénművek hosszabb távon a gépforgalmazást is "tervezési-stratégiai területnek" tekinti, de Bige László szerint Magyarországon mára "minden minőségi géptípus elkelt", a cég pedig a piacon csak prémiumkategóriájú mezőgazdasági gépek kizárólagos értékesítőjeként jelenne meg, de nem biztos, hogy a közeljövőben sikerül ilyen szabad márká(ka)t találnia.

A péti vállalat a növényvédőszer- és vetőmagpiacon sem kíván minden terméket értékesíteni, mert a gyártó cégek egy-egy hatóanyagként sokszor ugyanazokat a molekulákat forgalmazzák más néven, és a különböző társaságok vetőmagjainál is sok a hasonlóság. A Nitrogénművek azokkal a növényvédőszer-gyártó és vetőmagtermelő cégekkel köt szerződést, amelyek hajlandók közösen finanszírozni kutatási-fejlesztési projekteket, a kereskedőket megkerülve nem keresik fel közvetlenül a végfelhasználó termelőket, illetve nem ígérnek nekik "ingyen termékeket és külföldi utakat". Emellett a péti társaság saját maga is gyárt majd növényvédő szereket, amelyhez két molekulára már meg is kapta a hatósági hozzájárulást, és további tízet is engedélyeztetni kíván. A vetőmagpiacon is szeretne forgalmazni "saját vetőmagokat", bár a nemesítő munkát meghagyná más vállalkozásoknak.

Bige László szerint a Nitrogénművek - ellentétben más piaci szereplőkkel - nem csupán termékeket akar értékesíteni, hanem technológiai csomagokat is magába foglaló szervizszolgáltatást kíván nyújtani a termelőknek. Ennek érdekében a cég többek között 100 millió forintból fejleszti informatikai rendszerét, mintegy 3,5 milliárd forintból 115 kamiont vásárol és évente 400 millió forintot fordít szántóföldi kisparcellás kísérletekre.

A vállalat az integrációt Genezis elnevezésű, országos lefedettségű üzletkötői és szaktanácsadási hálózatára építi, amely ma 10 ezer végfelhasználó termelőre, illetve 3 millió hektárra terjed ki. A hálózat jelenleg 64 szakembert foglalkoztat, akik közül tíznek növényorvosi végzettsége is van, további húszan pedig e képesítést a közeljövőben szerzik meg (és a cég ezután választja majd ki teljes növényvédelmi üzletágának vezetőjét is). A társaság 500-ak klubja nevű programjával folytatja azokat a szántóföldi demonstrációs kísérleteket, amelyekkel a termelők ingyenesen hasonlíthatják össze saját technológiájukat a cég által kínált megoldásokkal. A cég jövőre már 600 gazdálkodó üzemet kíván bevonni a tesztekbe, és azokat a műtrágya mellett kiterjeszti a vetőmagokra és a növényvédő szerekre is.

A társaság legmeghatározóbb tevékenysége továbbra is a műtrágyagyártás és -forgalmazás marad, amellyel - szezontól függően - 60-70 százalékos részesedéssel tölt be vezető szerepet a hazai piacon. A péti vállalat az idén újabb 350 millió eurós fejlesztést hajtott végre, és 2017-ig további beruházásokat valósít meg. Ezzel 1,0-1,1 millió tonnás éves műtrágyatermelése 1,65 millió tonnára bővül, energiafelhasználási hatékonysága javul és eleget tesz a környezetvédelmi követelményeknek is, így - hangoztatta az elnök-vezérigazgató - Közép-Kelet-Európa legnagyobb gyáraként 2017-től a régióban is vezető szerepet tölt majd be.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31