Bombariadó volt Ukrajnában, megszakadt az uniós agrárminiszterek találkozója

Bombariadó volt Ukrajnában, megszakadt az uniós agrárminiszterek találkozója

MTI
Egy ukrajnai bombariadó miatt hirtelen félbeszakították az uniós mezőgazdasági miniszterek és ukrán kollégájuk, Roman Lescsenko közötti videós találkozót.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Roman Lescsenko távolról vett részt az uniós miniszterek brüsszeli találkozóján, ám a konferencia közben a miniszter meg nem nevezett tartózkodási helyén megszólaltak a veszélyt jelző szirénák - derült ki Julien Denormandie francia mezőgazdasági miniszter beszámolójából. Ukrajna mezőgazdaságát, amely fontos búza- és kukoricatermelő, valamint a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, súlyosan érintette az orosz támadás. Az egyeztetésen Lescsenko élelmiszersegélyre és az ukrán mezőgazdaság támogatására szólította fel az uniós partnereket.

A megbeszélésen Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosa azzal vádolta meg Oroszországot, hogy szándékosan tönkreteszi az ukrajnai élelmiszertermelést. A szakember úgy vélekedett, hogy az oroszok szándékosan rombolják a gabonatermelés feltételeit és gabonakészleteket. Kiemelte, hogy az ukrán gazdáknak most sürgősen szükségük van üzemanyagra a tavaszi vetéshez.

Silvia Bender, a német mezőgazdasági minisztérium államtitkára a találkozót követő megjegyzéseiben úgy fogalmazott, hogy a világ többszörös válsághelyzetben van. Mint mondta, az orosz-ukrán háború joggal került a figyelem középpontjába. Ugyanakkor az éghajlati és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válságok is napirenden maradnak - hangsúlyozta Silvia Bender.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03