Csődöt jelentett Magyarország egyik nagy sertésfeldolgozója

Csődöt jelentett Magyarország egyik nagy sertésfeldolgozója

agrarszektor.hu
Az már senkinek sem lehet újdonság, hogy az emelkedő költségek, a háború és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt számos termelő került nehéz helyzetbe. Az azonban már sokakat meglephetett, hogy a hazai sertéspiacon meghatározó, hajdú-bihari Kurucz-csoport három cége jelentett egyszerre csődöt a múlt héten, mégpedig a Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft. és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Vannak olyan megfigyelők, akik szerint a társaság csődjéhez a nem optimális nagyberuházás is hozzájárult.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nemcsak azért figyeltek fel a hírre sertéspiaci körökben, mert egy közepes méretű, összességében bőven 10 milliárd forint feletti forgalmú szereplő fizetőképessége rendült meg, hanem azért is, mert a kormányzat által kiemelten kezelt családi vállalkozások egyikéről van szó. Az agrárkormányzat ráadásul évek óta önti a milliárdokat a sertéságazatba, hogy megfordítsa a trendet, és növekedni kezdjen a hazai állatállomány, a hústermelés volumene. Arra is sokat költenek, hogy időről-időre mentőövet dobjanak fizetésképtelenné váló cégeknek, akár ugyanazon vállalkozásnak, egymás után többször is - írja a 24.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

3 évvel ezelőtt, 2019-ben Nagy István miniszter adta át ünnepélyes keretek között a Kurucz-csoport új, sárrétudvari húsüzeme, ami a maga mérettartományában tulajdonképpen napjaink egyik legkorszerűbb magyarországi húsüzeme volt. A 3 milliárd forintos beruházás csaknem 1,5 milliárd forint támogatást kapott, de a csoport más ágon is jutott pénzhez: uniós forrásból különféle kutatásfejlesztési projektre milliárdos támogatást, illetve hitelt nyertek el. Kurucz Ferenc, vállalkozás ügyvezetője és tulajdonosa 2021-ben a Portfolio Agrárdíjak "Az év állattenyésztője" kategória egyik jelöltje volt, és akkor arról számolt be lapunknak, hogy az online kereskedelem az az irány, amibe el szeretnének indulni, vagy tovább szeretnének fejlődni. Hozzátette azt is, hogy mennyiségi fejlődést már nem szeretnének elérni, minőségit viszont igen. A szakember kiemelte, hogy a növénytermesztésük és a feldolgozóüzemük már magas technológiai szinten van, ezért a jövőben a sertéstelepeket is szeretnék modernizálni. Arra törekednek, hogy minden üzemegységük is profi és modern legyen.

A Kurucz-csoportot egy nagy mezőgazdasági, piacon feltörekvő mezőgazdasági cégcsoportnak ismerhették meg. A vállalkozás egyébként sertéstartással kezdte, de mostanára a teljes vertikumot kiépítette a takarmánytermesztéstől a vágóhídon és húsfeldolgozón keresztül a lacikonyháig. Mintegy 3500 hektár földön gazdálkodnak 45 ezer tonna takarmány, nyolc sertéstelep, 8 ezer koca, 140 ezer hízó, 6 millió adag étel fűzhető a nevükhöz. Maguk termelik a takarmányt és tenyésztik, vágják az állatokat, de a feldolgozást, értékesítést is maguk végzi. A baj vélhetőleg ott kezdődött, hogy az elmúlt években a vágás-feldolgozás irányába erősítettek, de túl gyors volt a növekedés, és végül nem jött be a számítás. A tartozások csak gyűltek, amihez társultak a komoly banki hitelek is. Konkrét csődről a bő két hónapja leadott mérlegbeszámolókban még nem tettek említést. A fő cég, a Kurucz Agro könyvvizsgálója azonban már akkor felhívta a figyelmet a pénzügyi mutatókra és a veszteségre, és úgy vélte, hogy a pénzügyi válság elkerülésére a vezetésnek sürgős intézkedéseket kell hozni. 

A cég 6,7 milliárd forint árbevételt könyvelt el és ehhez képest méretes, 653 millió forint veszteséget mutatott ki. Az összes tartozás a múlt év végén közelítette a 4,9 milliárd forintot, ennek a nagyobb része, 3,5 milliárd forint rövid lejáratú, éven belül fizetendő tartozás volt és 1,3 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettség (ebből 935 millió forint beruházási hitel). A Kurucz Farm mérlege sem festett jobban, abban 5,1 milliárd forint bevétel és 498 millió forint veszteség szerepel, a tartozások pedig itt is meghaladták a 4 milliárd forintot. A kereskedő cég, a Pig-Trade 2,8 milliárdos forgalmat mutatott ki tavaly, 105 millió forint veszteséget és 1,6 milliárd tartozást halmozott fel  

- írja a lap. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi sodorhatta ide a vállalatot?

Id. Kurucz Ferenc vállalkozását viszik tovább, de, hogy mik a pontos tulajdoni arányok, az a cégadatokból nem derül ki, az látszik, hogy a cégek alapítói határozatait ifjabb Kurucz Ferenc egy személyes tulajdonosként mint bizalmi vagyonkezelő írta alá. Az afrikai sertéspestis okozta zavarok, a koronavírus-járvány, a pandémia, a drasztikus áremelkedések és az ellátási láncok zavarai óriási kihívások elé állította ezt a céget is. Arról nem beszélve, hogy ezekkel párhuzamosan mélyrepülésbe kezdtek a sertésárak itthon, az exportpiacok elvesztése miatt kialakult európai uniós túltermelés és az ukrajnai háború miatti gazdasági károk tovább rontották a helyzetet, így ezek egyenes utat jelentettek a csődhelyzetig. Meg kell említeni az energia és a takarmányok súlyos drágulását is, amik két év alatt megháromszorozódtak, a tetejébe a csoport takarmánytermelő területeit aszály sújtotta. Kurucz Ferenc szerint mindezek és a sertéságazat negatív banki megítélése súlyos likviditási hiányhoz vezettek.

Az ügyvezető bízik benne, hogy sikerül átvészelni a nehéz időszakot, valamint a vállalkozás a csődeljárás alatt is folytatni szeretné a működését, és egyezséget akar kötni a hitelezőivel, hogy megmaradhasson a bizalom a több évtizede működő vállalkozás iránt. A Kurucz Farm mérlegbeszámolójában a megoldásról is szó esett: a működéshez többletforrást kell bevonni banki hitel vagy tőkebefektetés által. A dokumentum szerint a tárgyalásokat még a 2021-ben elkezdték a fő hitelezővel, a CIB Banknál azt próbálták elérni, hogy a rövid lejárú hiteleket hosszú lejáratúvá alakítsák.

Címlapkép forrása: Agrárszektor. hu YouTube-csatorna

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13