2019. október 23. szerda Gyöngyi

Hírek - Agrárpénzek

Czerván: jövőre beindulhat a tíz évre tervezett munkahely-teremtési folyamat

A belvízhelyzetről, az agrárium jövő évi terveiről és a tervezett munkahelyteremtésről is nyilatkozott Czerván György, a vidékfejlesztési tárca agrár ügyekért felelős államtitkára a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az idei természeti csapások nyomán előállt mezőgazdasági kár “alsó hangon is” meghaladja a százötven milliárd forintot. A belvizes területek nagysága naponta több tízezer hektárral nő, itt a mezőgazdasági munkákat nem lehetett és nem is lehet elvégezni. A kilátások pedig jövőre sem túl biztatóak; ma napi hatvan millió forintba kerül a belvíz elleni védekezés.

A mezőgazdasági kárenyhítési alapban 4,5 milliárd forint van jelenleg, a kormányzat viszont már dolgozik egy új rendszeren, egyelőre azonban még nem lehet tudni, mekkora összeg áll majd rendelkezésre jövőre a károk mérséklésére.

Az államtitkár a belvízzel kapcsolatos tisztítási folyamatok évek óta tapasztalható elhanyagolását említette fontos és felszámolandó problémaként.

Jövőre 130sr milliárd forinttal nagyobb összegből gazdálkodhat az agrárium a büdzsé tervezete szerint; ebben vegyesen szerepelnek uniós és hazai források. A többlet összeget elsősorban és minél nagyobb arányban munkahelyek teremtésére kívánja fordítani a kormányzat. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázatainak feltételrendszerében a munkahelyteremtés és a munkahelyek megőrzése kiemelt pontszámot ér majd.

A terület alapú támogatások esetében ugyan minimális mozgástere van a kormánynak, de bizonyos fejlesztési forrásokat célzottan juttathat el egyes mezőgazdasági ágazatokhoz. A nemzeti forrásoknál az állattenyésztés kerül majd előtérbe. A munkahely-fejlesztés elsősorban a munka intenzív ágazatoknál lehetséges: ilyen az állattenyésztés, a zöldség-gyümölcs ágazat, az erdészet és a kertészeti ágazatok.

Jövőre, ha az időjárás nem szól közbe és a piaci viszonyok is kedvezően alakulnak, néhány tízezer új munkaerő beállításával beindulhat a tíz évre tervezett munkahely-teremtési folyamat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu