2021. október 19. kedd Nándor

Hírek - Agrárpénzek

Díjeső a magyar agráriumban: mutatjuk, ki voltak a leginnovatívabbak 2020-ban

Átadták a 2020. évi Agrár Innovációs Díjat, ill. a Környezetvédelmi Innovációs Díjat, melyet Nagy István, miniszter és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke nyújtottak át. A Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében történt értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény. A többi díjazottról és további 52, innovációnak elismert pályázatról külön kiadvány készült - derült ki a Magyar Innovációs Szövetség közleményéből.
 
 

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) 2020 januárjában került bemutatásra, majd márciusban 14 alkalmazásnak a tesztelése kezdődött meg 600 partner bevonásával. A 2020 augusztus végi éles indítást követően, jelenleg már a 14 digitális megoldást is meghaladó azon alkalmazások száma, amelyek bevezetésre kerültek a mezőgazdasági szolgáltatási piacra. Az innovációért a KITE Zrt. részesült az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2020. évi Agrár Innovációs Díjban.

A co-processing eljárás (biológiai eredetű és fosszilis alapanyagok együttes átalakítása) során előállított minden egyes liter biogázolaj, kb. 2,5-3,0 kg CO2 kibocsátás csökkentést eredményez, a kőolajból nyert gázolajhoz képest. A 2020. évben gyártott 10,5 millió liter HVO komponens esetén a szén-dioxid csökkentés mértéke 25,4-30,4 ezer tonna volt. Az innovációért a MOL Nyrt. részesült az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében három agrárinnovációs teljesítményt részesített kiemelt elismerésben. Ezek a következők voltak:

 • Új innovatív termékek használata a tejelő szarvasmarha-takarmányozásban – Megvalósító: Vitafort Zrt. (Dabas)
 • Szegedi tritikálék: jövőbe mutató agrár-innovációk – Megvalósító: Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. (Szeged)
 • Hazai és export célra nemesített, öko-stabil, értékálló magyar kukoricahibridek – Megvalósító: Agrártudományi Kutatóközpont, Bázismag Kft. (Martonvásár)

A díjakat és kiemelt elismeréseket tanúsító okleveleket Nagy István, agrárminiszter és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke nyújtotta át a sikeres társaságok vezetőinek, augusztus 19-én, a Pesti Vigadóban. A többi díjazottról és további 52, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány ezen a linken tekinthető meg.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu