Év végén vége a fordított adózásnak: Jön az öt százalékos áfa a gabonapiacon?

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint fontos, hogy a fordított áfa lehetősége megmaradjon az Európai Unión belül, 2018. december 31-én ugyanis lejár a gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott fordított áfafizetési rendszer. Amennyiben az Európai Unió nem hosszabbítja meg ezt a lehetőséget, a kamara kérni fogja a magyar kormányt, hogy csökkentse 5 százalékra ezeknek a termékeknek az áfáját.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mindent meg kell tenni azért, hogy a fordított áfa lehetősége megmaradjon az Európai Unión belül - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott, 2018. december 31-én lejáró fordított áfafizetési rendszer engedélyezése nem kormányzati, hanem uniós hatáskörbe tartozik. Így ha az unió nem hosszabbítja meg ezt a lehetőséget, akkor a kamara azt fogja kérni a kormánytól, hogy csökkentse 5 százalékra a fent említett termékek áfáját - tette hozzá.

A rendszer bevezetése előtt a jelenlegi 27 százalékos áfa azokat helyezte versenyelőnybe, akik feketén értékesítettek, ezt a helyzetet szüntette meg a fordított áfa - hangsúlyozta Győrffy Balázs. A fordított adózás azt jelenti, hogy az adót a termék vásárlója fizeti meg az állam részére, azaz a számlát az általános forgalmi adó felszámítása nélkül állítják ki és az adót majd a vevőnek kell befizetnie az adóhatóságnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31