2020. június 3. szerda Klotild

Hírek - Agrárpénzek

Kevesebb a kukorica az aszály miatt

Az idén rekordnagyságú területen, 1,262 millió hektáron termesztenek kukoricát Magyarországon, június elején-közepén a szakértők még jó termést vártak, a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályának jelentése szerint azonban az elmúlt időszakban az aszály több helyütt visszafordíthatatlanul károsította a növényt, így jelentősen romlottak a terméskilátások - írja az MTI.
 
 

Tavaly 1,216 millió hektárról 8,06 millió tonna kukoricát takarítottak be, a termésátlag 6,63 tonna volt hektáronként. Az előző évhez képest a termésátlag kissé csökkent ugyan, de a terület 180 hektárral nőtt, a betakarított összes termésmennyiség 1,1 millió tonnával emelkedett.

Az agrárkamara kiemeli, hogy a csapadékhiány más közép-kelet európai országokban és az Egyesült Államokban is komoly gondot okoz. Az amerikai kukoricaöv térségét már több hete aszály sújtja, és az előrejelzések szerint a következő 10 napban sem várható érdemi csapadék.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) szerint a kukorica minősége messze elmaradhat a korábbi várakozásoktól, az idén 1988 óta a legrosszabb minőségű termést takaríthatják be az országban.

Piaci elemzők szerint a csapadékhiány elhúzódása esetén a következő két hónapban akár 13 százalékkal is nőhet a kukorica világpiaci ára. Ugyanakkor egyes tényezők épp az árnövekedés ellen hatnak: az Egyesült Államokban jó ütemben halad a téli búza betakarítása, és az alacsony benzinárak csökkentik az etanol, ezzel a kukorica iránti keresletet. Brazíliában a tavalyihoz képest 32 százalékkal nagyobb kukoricatermést várnak, emellett az indiai kukorica - az ázsiai ország fizetőeszközének leértékelődése miatt - egyre versenyképesebb lesz a világpiacon.

A takarmánykukorica tonnánkénti termelői ára jelenleg Magyarországon 54-56 ezer forint között mozog.

 

forrás: MTI/Index

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu