2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Agrárpénzek

Koronavírus: megvan, mikor és hogyan végezhetnek áruszállítást a magyar sofőrök

Meghatározta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs az áruszállítást végző sofőrökre vonatkozó előírásokat, amely rendelkezések a mezőgazdasági áruszállításokat is nagyban érintik. Megállapították továbbá azt is, milyen esetekben adható felmentés a sofőröknek a házi karantén alól.
 
 

Az operatív törzs áttekintette, hogyan állhatnak munkába ismételten az áruszállítást végző sofőrök. A rendelkezések a lakosság életének és egészségének megóvását tartják szem előtt úgy, hogy az áruszállítás is folyamatos legyen. Az iránymutatás kitér arra is, milyen esetekben adható felmentés, ha a sofőrök házi karanténba kerülnek.

Az áruszállítás folyamatosságának biztosítása érdekében a Korm. rendelet több rendelkezése kifejezetten a személyszállítás tekintetében tartalmaz korlátozást, és az áruszállítást nem érinti. A lakosság ellátásának biztosításához szükséges áruszállítás folyamatosságának biztosítása érdekében felmerülhet annak indoka, hogy hatósági házi karanténba utalt, de több nap után a fertőzés jeleit nem mutató járművezetők esetében bizonyos feltételekkel sor kerülhessen az ismételt munkába állásra - olvasható a rendeletben. Erre figyelemmel az áruszállítás folyamatos biztosítása érdekében az Operatív Törzs az alábbi döntést hozta:

A magyar állampolgárságú járművezető a hatósági házi karantén kötelező 14 napos tartama alatt abban az esetben vállalhat újra gépkocsivezetői munkát, ha a biztonságos vezetésre képes állapotban lévőnek tartja magát, nem tapasztalja magán a betegség tüneteit, és ezt munkáltatója is így ítéli meg. A járművezető ennek teljesülése esetén is csak abban az esetben hagyhatja el a számára kijelölt hatósági házi karantán helyszínét, ha erről az illetékes járványügyi hatóságot (határozatot hozó járási hivatal) értesíti, és a felrakóhelyről az országot az egyébként tranzit útvonalként kijelölt úton, legfeljebb az azon megjelölt üzemanyagtöltő állomást igénybe véve hagjya el. 

A rendelkezésekről szóló dokumentum innen tölthető le.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!