2021. június 21. hétfő Alajos, Leila

Hírek - Agrárpénzek

Közelgő magyar EU-elnökség: észtekkel, finnekkel közös az álláspont

Magyarország és Finnország is érdekelt a KAP II. pillérének, azaz a vidékfejlesztési politika súlyának növelésében – olvasható az FVM közleményében.
 
 

Magyarország a 2011. első félévben esedékes EU-s elnöksége alatt a környezetvédelem, a természetvédelem és a vízügy területén a fenntartható fejlődésre, a biológiai sokféleség védelmére, a klímapolitikára és a vízgazdálkodást érintő témakörökre kíván összpontosítani –mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter október 18-ai finnországi tárgyalásán.

A kétoldalú megbeszélésen Fazekas Sándor tájékoztatta finn kollegáját, Sirkka-Liisa Antilla mezőgazdasági és erdészeti miniszter asszonyt a 2011. első félévi magyar uniós elnökség prioritásairól.

A 2013 utáni közös agrárpolitika /KAP/ jövőjéről alapkérdésekben a két ország törekvései azonosak. Fontos, hogy az EU agrárköltségvetése legalább a jelenlegi szinten megmaradjon. Magyarország és Finnország is érdekelt a KAP II. pillérének, azaz a vidékfejlesztési politika súlyának növelésében.

2011-et az ENSZ Közgyűlése az erdők évének nyilvánította. Ezzel kapcsolatban Fazekas Sándor kifejtette, hogy Magyarország indokoltnak tartja a nemzeti adatgyűjtés uniós szintű összehangolását annak ellenére, hogy az EU nem rendelkezik közös erdészeti politikával.

Fazekas Sándor másnap, október 19-én Észtországba látogatott, ahol találkozott Helir Valdor Seeder mezőgazdasági miniszterrel. A jövőbeli erős és közös agrárpolitika mellett mindkét ország fontosnak tartja a KAP egyszerűsítését is. Fazekas Sándor kifejtette, hogy Magyarország szeretné, ha uniós elnöksége alatt lényeges előrelépés történne ezen a területen.

A tárgyaláson a miniszterek kölcsönösen tájékoztatták egymást országaik vidékpolitikájáról, valamint Fazekas Sándor ismertette a földvásárlási moratóriumról szóló magyar álláspontot.

Fazekas Sándor észt kollegájával is ismertette a 2011. évi magyar uniós elnökség környezetvédelmi prioritásait. Hangsúlyozta, hogy Magyarország kiemelt figyelmet kíván fordítani a természetvédelem, a biológiai sokféleség, a klímapolitika és a vízgazdálkodás témaköreire.

A finn és a magyar miniszter az alapvető célok mellett egyetértett abban is, hogy elengedhetetlenül fontos a CO2 kibocsátás csökkentése illetve semlegesítése.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu