Megújítja falugazdász-hálózatát az agrárkamara

agrarszektor.hu
Átalakította falugazdász-hálózatát és annak ügyfélfogadási rendjét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Darabos Tamás, a köztestület főigazgatója szerint rugalmasabb rendszert építettek ki azzal, hogy átszervezték a falugazdász-körzeteket, a rendszeres ügyfélfogadási pontok számát pedig 1800-ról körülbelül 1000-re csökkentették. A falugazdászok az új rendszerben is eljutnak minden településre, és nincs napirenden a 650 fős hálózat szűkítése.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A korábbi 164-ről összesen 67-re csökkentette a szervezet keretein belül működő falugazdász-hálózat központjainak számát egy tavalyi átszervezéssel a NAK - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Darabos Tamás. A strukturális változtatások mellett új ügyfélfogadási rendet is kialakítottak, amelyet idén februártól léptettek életbe.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A főigazgató szerint az átszervezéseket a kamara két évvel ezelőtti küldetésnyilatkozata, illetve tavaly nyilvánosságra hozott többéves fejlesztési programcsomagja indokolta, amelyek rögzítik, hogy helyi szinten is hozzá kell járulni a termelők jövedelmező gazdálkodásához. A falugazdászok mostanáig is lényeges feladatokat láttak el, de - tette hozzá Darabos Tamás - tevékenységüket bővíteni kell, hogy a gazdákat megfelelően fel lehessen készíteni a huszonegyedik század kihívásaira.

A NAK azért is döntött a falugazdász-körzetek átalakítása mellett, mert a meglévő rendszerben jelentősek voltak a területi- és létszámkülönbségek. Egyes körzetek nagysága kisebb megyényi volt, miközben akadtak egészen kis területűek is, amelyekben csak néhány falugazdász dolgozott. Az új szervezeti felállásban a köztestület arra törekedett, hogy a területi és tagi elosztás arányosabbá váljon, illetve egy-egy körzeten belül a hálózat tagjai között jobb munkakapcsolat jöhessen létre.

Az újonnan kialakított, arányosabb területű 67 falugazdász-központhoz most egyenként 8-10 falugazdász tartozik - mondta Darabos Tamás. A központok kiválasztott vezetői szakmai továbbképzést kaptak, hogy megfelelően irányíthassák a körzetben dolgozó falugazdászokat. A főigazgató szerint e vezetői réteg alkotja majd a hálózat gerincét a következő években.

A kamara a falugazdász körzetek új rendszerét kiegészítő, átszervezett ügyfélfogadási renddel is azt kívánja elérni, hogy a falugazdász-hálózat rugalmasabban működjön - tette hozzá Darabos Tamás. A falugazdászok mostantól csaknem 200 állandó irodában és mintegy 800 kitelepült - jellemzően önkormányzatoknál kialakított - helyszínen dolgoznak, ami összesen körülbelül 1000 rendszeres ügyfélfogadási pontot jelent. A heti kitelepülések száma településenként változik, de egy-egy kihelyezett ügyfélfogadás minimális időtartamának mindenhol el kell érnie a három órát.

Az átalakított struktúrában a rendszeres ügyfélfogadási pontok száma a korábbi 1800-ról csökkent 1000-re. A NAK szerint a változtatásokat az indokolta, hogy a legkisebb települések nagy részén az eddigi heti rendszerességű kitelepülésekre nem volt igény. A falugazdászok számos helyen úgy tartottak ügyfélfogadást, hogy azokon egyetlen gazdálkodó sem vett részt. Ezért a köztestület a hálózat működését úgy módosította, hogy a falugazdászok februártól a legkisebb települések többségét nem heti rendszerességgel, hanem igény szerint keresik fel.

A főigazgató szerint mindez nem jelenti azt, hogy a kamara a falugazdászi szolgáltatásokat e helyeken megszűntetné, hanem azokat az ott élő gazdálkodók elvárásaihoz igazítja. Így a falugazdászok ezután is minden településen helyben intézik el az ügyeket, ha a termelőknek - jellemzően az idősebb gazdálkodóknak - erre szükségük van.

A kamarai tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a kistelepülésen élő gazdálkodók jelentős része nem a helyi ügyfélfogadási ideje alatt, hanem más időpontban intézni ügyeit. Ezért inkább elutazik a közelben lévő nagyobb településekre, és - az ügyintézés idejét maga választva meg - az állandó falugazdászi irodákat keresi fel. Ez utóbbiakat a kamara olyan országos hálózatba szervezte, amelyben egy-egy központot 15-20 kilométeren belül bármely településről elérhető.

A NAK országos elnökségének korábbi határozata a falugazdász-hálózat létszámát 650 főben határozta meg, és e létszámkeretre a továbbiakban is szükség lesz, így nincs szó a hálózat szűkítéséről - állapította meg Darabos Tamás. A falugazdászok eddigi feladatai - így például az egységes támogatási kérelmek vagy az őstermelői igazolványok ügyintézési teendői - ezután sem változnak, de feladatkörük már a közeljövőben szélesedhet. Többek között bővülhet tájékoztatási tevékenységük annak érdekében, hogy a gazdálkodók megismerhessék és kihasználhassák a most zajló mezőgazdasági technikai-technológiai forradalom előnyeit. A hálózat átszervezésével felszabaduló idő alkalmas lehet arra, hogy a falugazdászok e téren is rendszeres információkkal lássák el a gazdákat - húzta alá Darabos Tamás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?