2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Agrárpénzek

Nem éri meg búzába fektetni?

A Goldman Sachs elemzői szerint a chicagói árutőzsde terményei közül nem a búza a legjobb választás: az előttünk álló évben ugyanis 20 százalékot is eshet a határidős búza ára.
 
 

A Goldman szerint a kukorica lesz a legnagyobb hasznot hajtó növény idén Chicagóban, melynek ára a következő 3 hónapban több, mint 10 százalékot emelkedhet, köszönhetően az egyre apadó amerikai készleteknek. Eközben a határidős búza ára megközelítőleg 6 százalékot csökken a következő 3 hónapban.

A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) januári előrejelzései szerint ugyanis a kukoricsa globális készlet felhasználási aránya, a 2006/2007 gazdasági évi 15 százalék körüli mélypontja után most ismét ezt a szintet közelíti, ami azt jelenti, hogy a felhalmozott kukorica készletek a fogyasztási igény ismét egyre kisebb hányadát fedezik. Ezzel szemben búza esetében a készlet felhasználási arány 27 százalék körüli, ami relatíve magasnak számít.

Ennek megfelelően a Goldman elemzői bushelenként 7 dollár körüli határidős búzaárakkal számolnak, szemen a mostani 9 dollárt meghaladó, jövő márciusi lejáratra szóló árfolyamokkal.

A Societe Generale elemzői szerint azonban nincs akkora potenciál a kukoricában, mivel az etanolgyártó cégek profitabilitása csökken, így keresletük a termény iránt várhatóan szintén esni fog – márpedig az USA kukoricatermelésének egyharmadát a bioüzemanyag gyártók vásárolják fel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu