2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Agrárpénzek

Többezer munkahelyet fenyeget az Európai Bizottság javaslata

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) közleménye szerint átgondolatlan, és kifejezetten kártékony az Európai Bizottság dohánytermék-irányelv felülvizsgálatáról szóló javaslata.
 
 

A MADOSZ álláspontja szerint a javaslat újabb példája az átgondolatlan, a termelők és a vidéken élők szempontjait semmibe vevő, javarészt szükségtelen és aránytalan korlátozást jelentő uniós szabályozásnak, továbbá azt is problémásnak tartják, hogy bár a módosítás a dohánytermesztők életére meghatározó kihatással bír, csupán újságoknak kiszivárogtatott információkból értesülhetnek a szabályozási szándékról és annak feltételezett tartalmáról.

A közlemény hangsúlyozza, a magyar dohánytermelők mindig is elfogadták a dohányzás visszaszorításának szükségességét, és támogatták az arra irányuló ésszerű és hatékony nemzeti és uniós törekvéseket. Azonban a most kiszivárogtatott uniós javaslatok egészségvédelmi hatása tudományosan nem megalapozott, a kitűzött célokat nagy valószínűséggel nem éri el. Ehelyett a Bizottság a cigaretta formai egységesítésével, az adalékanyagok betiltásával, a képes figyelmeztetések felületének aránytalan növelésével csökkenti a piac értékét, megkönnyíti a dohánytermékek hamisítását, amely az európai dohány felvásárlásának visszaeséséhez és munkahelyek elvesztéséhez vezet.

A magyar dohánytermesztés mintegy 20.000 fő, jellemzően alacsony szakképesítésű, jelentős részben nő, illetve roma munkavállaló számára biztosít megélhetést az ország legszegényebb régióiban. Amennyiben például az Európai Unió betiltja az adalékanyagok használatát, és ennek következtében a Burley dohány termesztésére nem lesz szükség, az Magyarországon rövid időn belül 5-6 ezer munkahely elvesztésével jár.

A magyar dohánytermesztők úgy gondolják, hogy az Európai Bizottságnak ebben a nehéz gazdasági helyzetben a munkahelyteremtéssel és a gazdasági növekedés beindításával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy további átgondolatlan és ésszerűtlen intézkedésekkel sújtja a termelőket és a vidéken élőket. A magyar dohánytermelők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a dohánytermesztés ne jusson a cukorágazat sorsára, és kérik a Kormányt, hogy a dohánytermék-irányelv felülvizsgálatára vonatkozó majdani magyar álláspont a mezőgazdaság és a foglalkoztatás szempontjainak hangsúlyos figyelembe vétele mellett kerüljön kialakításra.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu