Vihar emeli a szója árát

agrarszektor.hu
Az eddig jótékonynak várt csapadékos időjárás könnyen viharba fordulhat az argentín vetésterületeken, ami mind a szójának, mind a kukoricának kisebb lökést adott. Bár az emelkedés rövidtávon kitarthat, a Solar Capital árutőzsdei kereskedője továbbra is lejjebb várja a szója árfolyamát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Napok óta a dél-amerikai vetésterületek várható csapadékos időjárása szorította lejjebb az árfolyamot, ám a legújabb előrejelzések szerint mégsem lesz ez olyan jótákony hatású, mint azt gondolták. A csapadék várhatóan ugyanis vihar formájában csapódik le, nem csupán megnehezítve ezzel a vetés folytatását, de a már elvetett termény is komoly károkat szenvedhet. Ennek megfelelően a hétfői zuhanást követően megindult felfelé a szója árfolyama, mely 1527-ről 1533 centre tudott emelkedni tegnap, ma pedig már 1540 cent felett jár. Ha tudja tartani ezt a szintet, úgy elképzelhető, hogy rövidtávon további emelkedésre lehet számítani, ám Länger Péter ezzel kapcsolatosan óvatosságra int, hosszú távon ugyanis valószínűleg a csökkenő trend folytatódik majd a Solar Capital árutőzsdei kereskedője szerint.

 

A dél-amerikai vihar nem csupán a várható szója terméshozamokat csökkentette 10 százalékkal, de a kukorica esetében is 20 százalékos mínusszal számolnak, így a termény árfolyama is megindult felfelé az elmúlt időszak lassú lecsorgása után. 737 centes nyitóárfolyamához képest négy centet tudott tegnap emelkedni, és ára a mai napon is felfelé mozog.

 

A búza árának csökkenése az elmúlt napok lassulását követően ma minimális mértékben ugyan, de emelkedőbe fordult. Ebben vélhetően szerepet játszanak azok a hírek is, melyek a legnagyobb gabonaexportőrök készletadatainak 17 éves negatív csúcsáról szólnak, ugyanakkor még messze nem beszélhetünk a kínálati oldal kimerüléséről. Erről tanúskodik a napokban tett bejelentés is, miszerint Oroszország nem vezet be Ukrajnához hasonlóan exporttilalmat.


CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31