Akár 15 százalékkal is olcsóbb lehet a ponty

agrarszektor.hu
Tizenöt százalékkal csökkenhet a hal ára 2018-tól amiatt, hogy öt százalékra mérsékelnék a fogyasztásra szánt hal áfáját. A halhús áfájának tervezett változásától a fogyasztás növekedését várják.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hal áfájának öt százalékra csökkentését már korábban is szorgalmazták, mivel az ágazat versenyhátrányba került a sertés- és baromfihús áfájának korábbi mérséklése után - mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) elnöke. Ugyanakkor a fogyasztók is drágának tartják a halhúst.

A hazai piaci szereplők a környező országokhoz képest versenyhátrányba kerülhetnek amiatt is, hogy januártól egy uniós irányelv alapján a halastavakat elárasztó vízért is fizetni kell vízkészlet-használati járulékot. Ezért kezdeményezték a rendelet módosítását a belügyi tárcánál, és arra kérik a kormányt, hogy az áfacsökkentés mellett a vízkészlet-használati járulékot, és a vízdíjat is mérsékelje.

Magyarország a harmadik legnagyobb pontytermelő ország Európában. A magyar édesvízi halak exportja jelentős, mintegy 30 millió eurót tesz ki évente.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?