2018. március 24. szombat Gábor, Karina

Hírek - Agrotechnológia

Nagy lehet a kár, ha várunk a védekezéssel

A szőlőtermesztőknek már most időszerű védekezniük a szőlő súlyos betegségét okozó, és fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca lárvái ellen. A vektor elleni védekezés minden szaporítóanyag előállító, valamint a fitoplazma fertőzéssel érintett, hatóságilag körülhatárolt területen kötelező, a termő ültetvényeken pedig erősen ajánlott.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A megyei kormányhivatalok közelmúltbrli kutatása kimutatta, hogy Magyarország több szőlőtermő területén megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) L3-as fokozatú lárvája. A rendkívül veszélyes kórokozót terjesztő rovar lárváit ebben és a következő L4-es fejlődési szakaszukban a legcélszerűbb elpusztítani. Ez általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül az azt követő időszakra esik – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívásában.

A vektor elleni védekezést, a kabócák előfordulásától függetlenül kötelező végrehajtani a Magyarországon fellelhető valamennyi szaporítóanyag-előállító területen, így a törzsültetvényekben és faiskolákban, illetve a fitoplazma fertőzés miatt hatóságilag körülhatárolt területeken. Azokban a termő ültetvényekben, ahol az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, a nagyobb fertőzésveszély miatt kifejezetten ajánlott az előzetes óvintézkedéseket megtenni.

A védekezésre többféle rovarölő szer alkalmazható, ilyenek például a tiametoxam, a lambda-cihalotrin, a deltametrin, a béta-ciflutrin, a klórpirifosz-metil, és a klórpirifosz hatóanyagú permetező szerek - derül ki a Nébih közleményéből. A védekezés ütemezését online károsító monitoring rendszer és térkép segíti, amelyen naprakészen elérhetőek az egyes lárvafokozatok észlelésének helyei. Ezzel egyidejűleg érdemes kijuttatni az ültetvényre a szőlőperonoszpóra és a szőlőlisztharmat fertőzését megakadályozó növényvédő szereket is – áll a NÉBIH tájékoztatójában.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu