2021. június 19. szombat Gyárfás

Hírek - Állat

Agresszívan viselkednek a madarak? Mutatjuk, mi lehet a jelenség mögött

Tavaszonként minden évben érkeznek bejelentések a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) olyan madarakról, amelyek akár napokon keresztül támadják az épületek vagy az autók ablakait, illetve az autók visszapillantó tükrét.
 
 

Az MME minden tavasszal több bejelentést szokott kapni arról, hogy madarak az épületek és autók ablakait, illetve ez utóbbiak visszapillantó tükreit támadják – írta meg a 24.hu. A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet „tükörkép-szennyező” hatása áll.

A madarak ugyanis nem a tükröződő felületet, hanem a saját tükörképüket támadják, mert konkurens fajtársnak nézik. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza – állt az MME közleményében.

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás és mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az „ellenség” nem adja fel, így a madár képes akár végkimerülésig is küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört.

Szerencsére a jelenség megelőzése, kezelése egyszerű. A tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása már rengeteget segíthet. A tükröződés emellett csökkenthető függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó „rémzsinór” is.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu