2020. március 30. hétfő Zalán

Hírek - Állat

Dühös gazdák teheneket hajtanak Lázár minisztériuma elé (2.)

Ma újra demonstrálnak Budapesten a tejtermelők a veszteséget okozó, alacsony tejfelvásárlási árak miatt. A gazdálkodók ötven tehenet hajtanak a Lázár János vezette Miniszterelnökség elé. A demonstrálók többek között azt követelik, hogy a jövő évtől minden tejtípus áfája csökkenjen 18 százalékról 5 százalékra, míg a kormány csak a friss tejeknél tervez adómérséklést. A tejtermelők a válság miatt újabb egyeztetéseket sürgetnek.
 
 

Délelőtt 11-kor kezdődik és várhatóan 14-15 óráig tart a tejtermelők mai budapesti demonstrációja – közölte az agrárszektor.hu-val Hegedűs Imre, a tiltakozás egyik szervezője. Körülbelül 500 gazdálkodók ötven holstein-fríz tehenet hajt a Margit hídtól a Lázár János vezette Miniszterelnökség Kossuth téri épülete elé.

A tejtermelők alapvetően azért tiltakoznak, mert a nyerstej-felvásárlási árak már több mint egy éve nem fedezik az előállítási költségeket. Ehhez szerintük az is hozzájárul, hogy a magyar piacra dömpingszerűen áramlanak a külföldi tejtermékek, amelyek jelentős része áfacsalással jut a boltokba a túlságosan magas, 18 százalékos áfakulcs miatt. Ezért a gazdálkodók azt követelik, hogy minden tejtípusnál csökkenjen 5 százalékra az áfa, miközben a kormány 2017-től csak a friss tejeknél mérsékelné az adót.

MTI-fotó: Kovács Tamás


Hegedűs Imre tájékoztatása szerint a demonstrálók petíciót kívánnak átadni a Miniszterelnökség képviselőjének. Ebben többek között egyértelmű állásfoglalást várnak a kormánytól, fenn kívánja-e tartani a magyarországi tejtermelést, mivel a gazdálkodók szerint a mai helyzet a hazai tehenészeti telepek tömeges felszámolásához vezethet. Emellett a demonstrálók itthon hatékonyabb tejpiaci razziákat, Brüsszelben pedig határozottabb fellépést várnak a tejpiaci válság enyhítése érdekében.

A teljes termelői petíció itt olvasható el.

A termelők korábban már elkészítettek egy petíció-tervezetet, amely a ma átadni kívánt szöveg alapját képezte. Ez a korábbi tervezet itt nézhető meg.

Átadták a demonstráló tejtermelők Lázár Jánosnak címzett petíciójukat, amelyet Udvarhelyi Csaba, a Miniszterelnökség főosztályvezetője vett át. A tejtermelők újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal, mert úgy ítélik meg, hogy a kabinet nem teljesítette korábbi vállalásait. Hegedűs Imre szerint a 60-65 forintos mai literenkénti felvásárlási árak azt jelentik, hogy az állattartók – támogatásokkal együtt is - mintegy 20 forintot buknak egy liter értékesített tejen.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu