2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Állat

Egy drón okozta a vemhes anyajuh halálát

Ismét reflektorfénybe helyezte a drónhasználat biztonsági kérdéseit egy gloucestershire-i eset. Az angol rendőrség szerint egy pilóta nélküli légijármű, azaz drón okozta egy juh halálát.
 
 

Az eset e hét hétfőjén, Délnyugat-Angliában történt, ahol egy vemhes juhot egy illegálisan az állomány fölé berepülő drón ijesztett halálra. Korábban is volt már arra példa, hogy a legelő állatokat pilóta nélküli légijármű zavarta meg, ám ekkor nem történt más, mint hogy a birkák körbe-körbe rohangáltak, az egész állomány úgy áramlott, mintha egy kutya tört volna rá - számolt be akkor a juhász. Hozzátette: az állatokat hajtó idegen kutyát egyszerűen lelőtte volna, de a drónnal nem tudott mit kezdeni. A mostani eset azért súlyosabb, mert a vemhes anyajuh érzékenyebb volt a külső hatásokra, így belepusztult az ijesztgetésbe.

Az Európai Bizottásg 2019/947 végrehajtási rendelete a pilóta nélküli légi járművekkel végzett műveletekre 2019. május 24.-én látott napvilágot. A mezőgazdaságban számos olyan speciális cél van, ahol a drónok alkalmazása előnnyel járhat, ilyen a növényállomány és a talajadottságok felmérése, a növényvédelem, de akár a szórvavetés is. Továbbá vannak, akik éppen a juhok terelésére és az állomány megfigyelésére használják a légijárművet. Legutóbb márciusban írtunk róla, hogy egy új-zélandi marha- és juhtartó gazdaságban kutyák helyett drónokat használnak az állatok terelésére. Ezek a drónok akár ugatni is képesek.

A fenti esetből leginkább az a tanulság, hogy másik ember tulajdonát, magánszféráját semmiképpen se veszélyeztessük drónokkal. A gazdálkodó jobban tudja, hogy milyen esetekben milyen célra vethető be ez a légijármű.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu