2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Állat

Élelmiszercímkézés: "felületes" döntés született

Az EU miniszterei múlt héten megállapodtak az élelmiszerek csomagolásán feltüntetendő tápanyag információkról, a tervezetet azonban sokan „felületesnek” tartják.
 
 

A Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács (EPSCO) ülésén elfogadott tervezet értelmében az ételek csomagolásán fel kell majd tüntetni azok energiatartalmát, valamint zsír, cukor, só, protein és szénhidrát tartalmát is. Mennyiségüket 100 grammra, vagy milliliterre vetítve is meg lehet majd adni, esetleg az ajánlott bevitel százalékában, de ha a tájékoztatás nem félrevezető, más formában is megadhatják az élelmiszercégek az adatokat.

Az adatoknak nem kell feltétlenül a csomagolás elején szerepelni, de jól látható helyen kell feltűntetni őket.

Megállapodás született arról is, hogy sertés, bárány és baromfi húsok esetében kötelezően fel kell tüntetni a származási országot (marhahús esetében már most is kötelező az eredet-megjelölés).

Számos alkohol tartalmú italt azonban kívül helyeztek a kötelező címkézési körön.

A mostani megállapodásban foglaltak kevésbé szigorúak, mint az EP szakbizottsága által júniusban elfogadott javaslatok. A német képviselőasszony, Renate Sommer egyenesen elkeserítőnek találja, hogy a címkét nem a csomagolás elejére kell majd elhelyezni. Sommer megjegyezte: a Parlamenttel kemény tárgyalások folynak még az élelmiszercímkékről, a fogyasztóknak tehát még várniuk kell az egyértelműbb tájékoztatásra, ha egyáltalán születik ilyen valaha.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu