Ez a szarvasmarha adja a világ legdrágább húsát: már Magyarországon is tenyésztik

Ez a szarvasmarha adja a világ legdrágább húsát: már Magyarországon is tenyésztik

agrarszektor.hu
Japánban a 19. század végéig nem fogyasztottak marhahúst, kizárólag igavonás céljára tenyésztettek szarvasmarhát, mára a nemzeti kincsnek minősített wagyu (vágjú) a steakek koronázatlan királyává vált. A wagyu olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkezik, mely eredményeképpen húsminősége, márványozottsága a világ legdrágább húsává nőtte ki magát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A wagyu név magát a japán marhát jelenti, "wa" utal a származásra, miszerint japán, a "gyu" jelentése pedig: marha. A wagyu tekintetében több fajtaváltozatról is beszélhetünk, ilyen ezen belül az őshonos Kuroge ('japán fekete'), Akage ('japán barna'), Nihon Tankaku ('japán rövidszarvú'), valamint a Mukaku ('japán szarvatlan'). A wagyu fajta, mely mostanra világszerte megtalálható, nem eredet védett - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

A wagyu húsa hírhedten bársonyos állagú, szaftos, vajszerűen olvad a szájban. Ennek megfelelően Japánban a hús márványozottságát hagyományosan 12 osztályba sorolják, mely szintekkel túlmutat az USDA 8 lépcsős osztályozási skáláján. Emellett további értékelési szempontok szerint minősítik a marhahúst: ilyen például a színe, élénksége (1-5 pont), az állag, rostosság (1-5 pont), illetve ilyen a zsír színe, minősége, konzisztenciája (1-5 pont), végül az értékes hús aránya (A/B/C kategória).

Japánban tartásuk, takarmányozásuk sajátos körülmények közt zajlik, régiónként kissé eltérő, szigorú szabályok szerint. A tenyésztők célja stresszmentes környezetet biztosítani az állatok számára, ennek kapcsán csak bizonyos személyek, gondozók mehetnek a közelükbe. Rendszeresen ápolják a szőrüket, ezzel masszírozzák a bőrüket, javítva a vérkeringést. Magas rosttartalmú takarmánnyal etetik őket (széna, búzakorpa, kukorica-és szója melléktermékei), ez biztosítja a márványosodást a húsban.

Wagyu Olimpia

Először 1966-ban rendezték meg, a legközelebbire pedig 2022. október 6-10. között fog sor kerülni. Japán prefektúrái 5 évente versenyeznek az alábbi kategóriákban:

  • Fajta fejlődése: fajta mérete, növekedése, testarányai stb. kerülnek összehasonlításra
  • Hús minőség: ebben a kategóriában a hozamot, a hús minőséget, a márványozottságot hasonlítják össze. A hozamhoz és a minőséghez az A5-ös osztályozási rendszert használják. A márványozottsághoz az egyszeresen telítetlen zsírsavak mennyiségét mérik meg.

Hazánkban elsőként Zichy Mihály honosította meg a wagyu tenyésztést. 2009-ben 50 darab Ausztráliából származó fagyasztott embriót ültetettetett be húsmarha recipiens üszőkbe, majd ennek szaporulata alapította wagyu tenyészetét. Jelenleg a Hortobágy-Faluvéghalmi Kft. 85 anyatehénnel, 3 bikával, 10 vemhes üszővel, 50 tinóval, 50 borjúval, a szoboszlói telepen 25 növendékkel rendelkezik. A jövőben az állományt 250 tehénre tervezik növelni. Az állomány növelését természetes fedeztetéssel, mesterséges termékenyítéssel és embrió beültetéssel oldják meg.

A fajta számos előnyös tulajdonsággal bír. Viselkedésüket tekintve szelídek, a szarvalt egyedek sem agresszívek egymással. Könnyen ellenek, a tenyészetben még nem volt szükség külső beavatkozásra, emellett a hortobágyi klímát is jól tűrik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?