2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Ettől leesik az állad: ennyiért árulják a világ legdrágább marhahúsát

MTI
Véget ért az ötévente megrendezett Wagyu Olimpia Japánban. A Kagosima prefektúrában tartott rendezvényen a legjobb vagjumarhahúst és a legjobb wagyubikát is díjazták.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

2022. október 6-10. között rendezték meg Japánban az úgynevezett Wagyu Olimpiát. Az ötnapos rendezvény utolsó napján a házigazda Kagosima tartománynak adták át azt a miniszterelnöki díjat, amely a legjobb wagyubikának jár testalkata és szőrzete alapján. A legjobb minőségű wagyuhúsért járó díjat a szomszédos Mijazai kormányzóság nyerte el.

Kisida Fumio miniszterelnök, aki személyesen is részt vette a kagosimai Kirisima városban rendezett "olimpia" záróünnepségén, reményét fejezte fejezte ki, hogy tovább nő a japán vagjuhús népszerűsége és emelkedik előállításának hatékonysága is. A wagyu, vagyis a japán feketemarha a világ legdrágább szarvasmarhafajtája, márványozott húsának kilójáért több mint 100 ezer forintot is elkérnek.

A kilenc kategóriában odaítélt díjak közül hatot nyert el Kagosima, amelynek kormányzója kijelentette: "kétségkívül" náluk termelik a legjobb vagjuhúst. A versenyen rekordszámú, 438 vagjumarha vett részt Japán 47 kormányzósága közül 41-ből, a rendezvény 300 ezer látogatót vonzott. A következő olimpiát az északi Hokkaidó szigetén fogják megrendezni 2027-ben.

A wagyu világszerte egyre népszerűbb, a Föld mind több és több országában foglalkoznak vele. Magyarországon 2009 óta folyik a fajta tenyésztése a Hortobágyon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?