2023. október 5. csütörtök Aurél
Ettől leesik az állad: ennyiért árulják a világ legdrágább marhahúsát

Ettől leesik az állad: ennyiért árulják a világ legdrágább marhahúsát

MTI
Véget ért az ötévente megrendezett Wagyu Olimpia Japánban. A Kagosima prefektúrában tartott rendezvényen a legjobb vagjumarhahúst és a legjobb wagyubikát is díjazták.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

2022. október 6-10. között rendezték meg Japánban az úgynevezett Wagyu Olimpiát. Az ötnapos rendezvény utolsó napján a házigazda Kagosima tartománynak adták át azt a miniszterelnöki díjat, amely a legjobb wagyubikának jár testalkata és szőrzete alapján. A legjobb minőségű wagyuhúsért járó díjat a szomszédos Mijazai kormányzóság nyerte el.

Kisida Fumio miniszterelnök, aki személyesen is részt vette a kagosimai Kirisima városban rendezett "olimpia" záróünnepségén, reményét fejezte fejezte ki, hogy tovább nő a japán vagjuhús népszerűsége és emelkedik előállításának hatékonysága is. A wagyu, vagyis a japán feketemarha a világ legdrágább szarvasmarhafajtája, márványozott húsának kilójáért több mint 100 ezer forintot is elkérnek.

A kilenc kategóriában odaítélt díjak közül hatot nyert el Kagosima, amelynek kormányzója kijelentette: "kétségkívül" náluk termelik a legjobb vagjuhúst. A versenyen rekordszámú, 438 vagjumarha vett részt Japán 47 kormányzósága közül 41-ből, a rendezvény 300 ezer látogatót vonzott. A következő olimpiát az északi Hokkaidó szigetén fogják megrendezni 2027-ben.

A wagyu világszerte egyre népszerűbb, a Föld mind több és több országában foglalkoznak vele. Magyarországon 2009 óta folyik a fajta tenyésztése a Hortobágyon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?