2021. július 24. szombat Kinga, Kincső

Hírek - Állat

Ez is eljött: Európa berobbant a rovarnagyhatalmak közé, óriási farmok nyílnak

A körforgásos gazdaság pozitív mintapéldája a rovarfehérje-gyártás, ami jelenleg még egy fiatal, fejlődésben levő iparág. A fekete katonalégy eltünteti az élelmiszeripari hulladékokat, amiket hasznos takarmánnyá alakít át, így nagy jövő állhat ez előtt az ágazat előtt. Több európai országban farmok nyílnak, de már itthon, Magyarországon is próbálkoznak vele.
 
 

Európa berobbant a rovarnagyhatalmak közé. A Feed Navigator szakcikke szerint ma 10 ezer tonna az éves rovarfehérje-termelés, de 2030-ra már 500 ezer tonna lehet - írja a Telex. A rovarfehérje-gyártók globális szövetsége, az International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) ennél sokkal részletesebb adatokat is bemutat.

A francia Ynsect oldala szerint a világ 2035-ig mintegy 53%-kal fog tudni több fehérjét fogyasztani. A rovarok nagyon fontos táplálékot jelentenek az embernek is, főleg Ázsiában és Afrikában, és természetesen a fekete katonalegyeket Európában is élelemnek termeljük. Egyelőre azonban nem a saját közvetlen ételeinkről van szó, hanem inkább csak állati takarmányról, de még abban is korlátozott a felhasználás. Ennek ellenére az ágazat úgy érzi, ez lehet a jövő útja.

Ma világszinten 200-nál is több rovartenyésztéssel foglalkozó vállalat van, az ágazat 2027-re akár 4,63 milliárd dolláros iparággá nőheti ki magát, az európai rovarcégekbe pedig eddig 1 milliárd eurónyi befektetés érkezett - derül ki a Meticulus Research friss előrejelzéséből. A világ legnagyobb telepei Franciaországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Amerikában vannak, de már Magyarországon is van egy ilyen cég, sőt, a Nébih-engedéllyel rendelkező Grinsect jelentős kockázati tőkét is kapott a bővülésre.

A szakma óriásai fekete katonalegyekkel foglalkoznak. Ezek a rovarok nem veszélyesek a környezetére, valamint kiváló fehérjeforrás és jól bekeverhető az állati takarmányba. Felmerülhet a kérdés, hogy miért is annyira környezetbarát? Elsősorban azért, mert a gyártás nem szennyez. Ha például szarvasmarha-tenyésztéssel állítanának elő fehérjét, akkor közben a tehenek rengeteg vizet fogyasztatának el, illetve még több metán keletkezne. 

A legyek viszont hulladékokat is hasznosítanak. PET-palackot vagy az autógumit ők sem fogyasztják el, de a növénytermesztés és az élelmiszeripar hulladékaiból szinte mindent. Így a különböző gabona-, zöldség-, gyümölcsféléket és az ezekből készült valamennyi élelmiszert, de még a szármaradványokkal vagy az állati eredetű biomasszával is megbirkóznak. A kedvencük a gyümölcslégyártás után visszamaradt préselt gyümölcs.

Magyarországon jelenleg a szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása kapcsán hozott rendeletek tiltják vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a haszonállatok takarmányozásában, így az Európai Unión belül feldolgozott formában egyelőre csak vízi, illetve az otthoni társállatok esetében engedélyezett a fekete katonalégy takarmányozási célú felhasználása.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu