Ezt okozta a koronavírus-járvány: idén kevesebb élőállat hagyhatja el az uniót

Ezt okozta a koronavírus-járvány: idén kevesebb élőállat hagyhatja el az uniót

agrarszektor.hu
Várhatóan csökkenni fog ebben az évben az Európai Unió élő szarvasmarha- és juhexportja az olajtermelő nemzetek csökkenő kereslete és a COVID-19 hatására esetlegesen bekövetkező szállítási zavarok következtében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság által kiadott új, rövid távú előrejelzés szerint az EU-27 teljes élőállat-exportja várhatóan 333 ezer tonnát tesz majd ki 2020-ban, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ez majdnem 5%-os csökkenést jelentene a tavalyi évhez képest, és több mint 7%-kal lenne alacsonyabb a 2018. évi szintnél. Ebből az összértékből 223 ezer tonnát tesz ki az élő szarvasmarha-szállítás mennyisége, mely várhatóan 5%-kal csökken a 2019. évi értékhez viszonyítva. Az élő juh exportja, hasonlóan a szarvasmarhához, 5%-kal, várhatóan 59 ezer tonnára esik vissza, mely ellentétes irányt mutat a tavaly rögzített növekedéssel. A teljes élőállatexport-egyenlegben a szarvasmarha- és juh-export csökkenése mellett az élősertés- és baromfiexport-mennyiségek is mérséklődni fognak.

A bizottsági jelentés megjegyzi, hogy az EU tavalyi élőszarvasmarha-exportjának csökkenése a törökországi alacsonyabb kereslet hatására alakult ki. Az EU továbbá jelentős mennyiségű exportot irányított át Algéria irányába, amely a húsbehozatallal szemben az élőállat-importot részesíti előnyben. Az előrejelzés szerint további csökkenés várható 2020-ban az alacsonyabb a törökországi kereslet, a brazíliai és uruguayi árverseny, valamint az alacsony olajárak miatt Algériában és Líbiában tapasztalható keresletcsökkenés következtében.

Noha a COVID-19 még nem érinti az EU élőszarvasmarha-kivitelét, a Bizottság szerint a lehetséges szállítási zavarok (így például a tehergépkocsi-vezetők hiánya) fentieken túl további kockázati tényezőt jelenthetnek. Az EU élőjuh-exportja 2019-ben határozottan növekedett, amelyet Szaúd-Arábia és Irán erősödő keresleti igénye eredményezett. 2020-ban azonban az élőjuh-export egyértelműen csökken, mivel a negatív tendencia folytatódik Líbiában, Jordániában és Izraelben. A COVID-19, a szarvasmarhához hasonlóan szintén korlátozhatja az élő juh szállítását és exportját, különösen Irán irányába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?