2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Állat

Ezt okozta a koronavírus-járvány: idén kevesebb élőállat hagyhatja el az uniót

Várhatóan csökkenni fog ebben az évben az Európai Unió élő szarvasmarha- és juhexportja az olajtermelő nemzetek csökkenő kereslete és a COVID-19 hatására esetlegesen bekövetkező szállítási zavarok következtében.
 
 

Az Európai Bizottság által kiadott új, rövid távú előrejelzés szerint az EU-27 teljes élőállat-exportja várhatóan 333 ezer tonnát tesz majd ki 2020-ban, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ez majdnem 5%-os csökkenést jelentene a tavalyi évhez képest, és több mint 7%-kal lenne alacsonyabb a 2018. évi szintnél. Ebből az összértékből 223 ezer tonnát tesz ki az élő szarvasmarha-szállítás mennyisége, mely várhatóan 5%-kal csökken a 2019. évi értékhez viszonyítva. Az élő juh exportja, hasonlóan a szarvasmarhához, 5%-kal, várhatóan 59 ezer tonnára esik vissza, mely ellentétes irányt mutat a tavaly rögzített növekedéssel. A teljes élőállatexport-egyenlegben a szarvasmarha- és juh-export csökkenése mellett az élősertés- és baromfiexport-mennyiségek is mérséklődni fognak.

A bizottsági jelentés megjegyzi, hogy az EU tavalyi élőszarvasmarha-exportjának csökkenése a törökországi alacsonyabb kereslet hatására alakult ki. Az EU továbbá jelentős mennyiségű exportot irányított át Algéria irányába, amely a húsbehozatallal szemben az élőállat-importot részesíti előnyben. Az előrejelzés szerint további csökkenés várható 2020-ban az alacsonyabb a törökországi kereslet, a brazíliai és uruguayi árverseny, valamint az alacsony olajárak miatt Algériában és Líbiában tapasztalható keresletcsökkenés következtében.

Noha a COVID-19 még nem érinti az EU élőszarvasmarha-kivitelét, a Bizottság szerint a lehetséges szállítási zavarok (így például a tehergépkocsi-vezetők hiánya) fentieken túl további kockázati tényezőt jelenthetnek. Az EU élőjuh-exportja 2019-ben határozottan növekedett, amelyet Szaúd-Arábia és Irán erősödő keresleti igénye eredményezett. 2020-ban azonban az élőjuh-export egyértelműen csökken, mivel a negatív tendencia folytatódik Líbiában, Jordániában és Izraelben. A COVID-19, a szarvasmarhához hasonlóan szintén korlátozhatja az élő juh szállítását és exportját, különösen Irán irányába.

 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu