2021. január 21. csütörtök Ágnes

Hírek - Állat

Fazekas emeli a tétet: 7 millió disznó kell

Belátható időn belül 7 millióra kell növelni a hazai sertésszámot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint. A 2012-ben elfogadott sertésstratégia eredményének tulajdonítja, hogy 2014 végére a korábbi 3 millióról 3,2 millióra bővült az állomány.
 
 

A 2012-ben elfogadott sertésstratégia eredményének tudható be, hogy a korábbi 3 millióról tavaly év végére 3,2 millióra nőtt a sertéslétszám – hangoztatta az MTI szerint Fazekas Sándor az OMÉK sertéskonferenciáján. Szerinte a cél az, hogy belátható időn belül 7 milliós sertésállomány legyen.

A növekedés érdekében a kormány 2013-ban 1,6 milliárd, míg 2014-ben és 2015-ben 1,4 milliárd forintot fordított a sertéságazatot érintő, korábban elhanyagolt közösségi területek - így a sertéshúst népszerűsítő közösségi marketing program, vagy az ágazati kutatás-fejlesztés - finanszírozására. Emellett a sertéshízók után fizetett állatjóléti támogatás a 2010-es 6 milliárd forintról, az idénre 8,5 milliárd forintra nőtt, tavasszal pedig elindították a kocák után járó állatjóléti támogatási programot 8,6 milliárd forintos keretösszeggel. Összességében így 2015-től 17,1 milliárd forint jut nemzeti forrásból a sertéságazatot érintő állatjóléti támogatásokra, míg a sertéstartók által (is) igénybe vett támogatások közül az állatbetegségek megelőzésére és leküldésére 8,5 milliárd, állati hulla-ártalmatlanításra pedig 3,6 milliárd forintot szánnak az idén.

Szeptember elsején Herceghalomban létrejött a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége (MSTSZ). Az új szervezet megalakulását Horváth István miniszteri biztos, az MSTSZ elnöke jelentette be. A földművelésügyi miniszter és az MSTSZ elnöke stratégiai megállapodást írt alá a szaktárca és az új szervezet együttműködéséről.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu