2020. február 24. hétfő Mátyás

Hírek - Állat

Fokozott élelmiszerellenőrzést követelnek!

A Hangya Együttműködés álláspontja szerint az élelmiszerek területén indokolt az importáruk fokozott ellenőrzése az EU intézményrendszerén keresztüli riasztáson túlmenően is, a fogyasztói biztonság és a hazai termelők védelme érdekében – adta hírül az MTI.
 
 

A Magyar Termelői Értékesítő és Szolgáltató Szervezetek/Szövetkezetek Hangya Együttműködése (Hangya Együttműködés) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében üdvözölte a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM) az európai gyors riasztási rendszer (RASFF) információin alapuló élelmiszerbiztonsági intézkedéseit a dioxinnal esetlegesen szennyezett termékek behozatalának kiszűrésére, megakadályozására.

A szervezet emlékeztet: a vidékfejlesztési tárca a magyar termelők és termelői szervezetek régi igényének tesz eleget, amikor az egyenlő elbánás elvét alkalmazza a hazai és importált termékekre egyaránt, a fogyasztók biztonsága érdekében.

A Hangya véleménye szerint a magyar termelés és a termelők folyamatos hatósági ellenőrzési rendszere eddig is garanciát adott a Magyarországon előállított élelmiszerek biztonságosságára, ugyanakkor a szigorú követelményrendszer nem mindig érvényesült az országba behozott termékek esetében.

Az uniós tagországokból érkező élelmiszerek gyakran a fogyasztókat megtévesztő módon "magyar minőség" jelzéssel jelennek meg egyes élelmiszerláncok üzleteiben - mutatnak rá. Hozzáteszik: fokozott kockázatot jelentenek az EU-n kívüli alapanyagból, esetenként EU-ban "honosított" termékek is.

Magyarország soros EU-elnökségének tükrében megfontolandó az uniós szintű vizsgálat megindítása is, hiszen a mostani szennyezés kísértetiesen hasonló az 1999-es dioxinbotrányhoz, és ez arra utal, hogy az eddig megtett intézkedések nem voltak elégségesek - mutat rá a Hangya Együttműködés.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu