2020. október 27. kedd Szabina

Hírek - Állat

Fordulat az európai báránypiacon: így változtak a felvásárlási árak az elmúlt napokban

Az európai bárányárak az erőteljesebb kereslet ellenére kis mértékben visszaestek az elmúlt héten. Ugyanakkor a COVID-19 világjárvány okozta piaci zavarok nincsenek túl nagy hatással az értékesítésre, ami csak kissé marad el a tavalyi év hasonló időszakához viszonyított szinttől. Ráadásul a piac várhatóan komoly támogatást fog kapni az elkövetkező hetekben, miután bejelentették a bárány magántárolási támogatási rendszerének megnyitását.
 
 

A 2020. április 23-án megindult Ramadán-időszak némi támogatást adhat a báránypiacnak, bár ez a hatás idén sokkal tompább lesz, mint általában, mivel a legtöbb európai országban továbbra is korlátozások vannak életben - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A piacok bárányhús készletei szintén viszonylag korlátozottak, melyhez hozzájárul, hogy az Egyesült Királyság − az EU-27 piacának legnagyobb beszállítója – arról számolt be, hogy idei évi bárányárak magasabbak, mint 2019 azonos időszakában voltak.

Az uniós nehézbárány-átlagár az április 19-ével záruló, 16. héten 561,97 EUR/100 kg volt, amely hetente 0,8 %-kal csökkent. Franciaország 10 eurós árnövekedést jelentett az előző héthez képest, az árak ott elérték a 630 EUR/100 kg értéket, illetőleg az Egyesült Királyságban is 1,1%-os növekedés volt tapasztalható, ahol 525,90 EUR/100 kg-os ár alakult ki. Ezzel szemben a spanyol árak 7,9%-kal voltak alacsonyabbak (531,82 EUR/100 kg) a korábbi héthez viszonyítva.

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, az Európai Bizottság április 22-én bejelentette, hogy három év után először vezet be magántárolási támogatást, mellyel célja, hogy ez év nyarán mintegy 330 ezer tonna tejterméket és 61 ezer tonna húst vezessen ki átmenetileg a piacról, enyhítve ezáltal a koronavírus-járvány által okozott piaci zavarokat. A döntést a vaj, a sovány tejpor, a sajt, a marha-, valamint a juh- és kecskehús gyorsan csökkenő árainak eredményeként a Bizottság egy támogatási intézkedéscsomag részeként tette közzé. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu