2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Állat

Horror Tokajban: óriási ökológiai pusztítást végzett a rosszkor végzett iszapkotrás

Érthetetlen módon a halak, kétéltűek és más gerinces állatok telélési időszakában kezdték meg az Ively-ér kotrását. A kihányt iszapban rengeteg elhullott élőlényt találtak, a rendőrség már nyomoz az ügyben.
 
 

Szeptemberben hirdették ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság közbeszerzésének eredményét a taktaközi-öntözőrendszer rekonstrukciójára. A feladat része a csatorna megtisztítása, amely a környék cserjeirtásával, fakitermeléssel és egy közel 5 kilométeres szakaszon az iszap mederből való kitermelésével jár. A feladat elvégzésére 68,5 millió forintot költenek, írta meg a napi.hu.

A tényleges érték, amit az ország megfizet ezért a tevékenységért várhatóan ennél jóval magasabb lesz: a mederkotrást a téli időszakban már el is kezdte a kivitelező cég, ami jelentős ökológiai pusztítással jár. Sok kétéltű, halak, rovarok, más puhatestű és gerinces állatok ilyenkor telelnek ugyanis, vagyis sokuk beássa magát az iszapba, vagy a parti talajba vájt üregekbe húzódik vissza.

A Tokaji Természetvédelmi Egyesület (Totem) már a munkálatok elején figyelmeztetett, hogy nyáron, amikor az iszapban kevesebb élőlény van, ideálisabbak a körülmények a munkálatokhoz, de most már arról kell beszámolniuk, hogy jelentős pusztítást okozott a kivitelezés. Facebook-bejegyzésükben megírták, hogy sok állatnak már csak a maradványait tudták kimutatni, mert vagy a területen vadászó madarak, vagy a vizes élőhely melletti úton közlekedő autók végeztek a félig megdermedt, és a parton vergődő egyedekkel. Mivel ismét kimutatható volt a védett fajok közvetlen és közvetett úton történő tömeges károsítása, illetve a gerinces fajok esetében az egyedek kínzása, tájékoztatták a 112-t.

A természetvédők képeket is közzétettek az elhullott élőlényekről, amelyeken látható például egy elpusztult vöröshasú unka, vagy egy elpusztult réti csík is. Az állatok mind védettek. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a történtekkel kapcsolatban jelezte, hogy a Szerencsi Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntett miatt rendelt el nyomozást, és szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben