2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Állat

Húsmarhával lassan Dunát lehet rekeszteni

Magyarországon 2014-ben 255 ezer egyedet számlált a tej- és kettős hasznú tehénállomány, ami 2017-re 244 ezerre csökkent. A húshasznú marhák száma viszont töretlenül emelkedik. Idén június 1-jén az összes szarvasmarha egyedszáma már elérte a 880 ezret. A húsmarha piaca ugyanis biztos, és az ára meglehetősen stabil.
 
 

Kétszer annyi marha és marhahús megy ki, mint amennyi bejön Európába

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség 231 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2018 első négy hónapjában, 4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb piacok Törökország (15 százalék részesedés), Hongkong (12 százalék) és Izrael (7 százalék) voltak. Törökországba több mint háromszorosára emelkedett a kivitel. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 23 százalékkal 118 ezer tonnára nőtt 2018 első négy hónapjában a 2017. január–áprilisban beszállított mennyiséghez képest. A behozatal 40 százaléka Brazíliából, 18 százaléka Argentínából és további 18 százaléka Uruguayból származott. Brazíliából 35 százalékkal, Argentínából 43 százalékkal és Uruguayból 2 százalékkal több marhahús érkezett a megfigyelt periódusban.

Nagyot ugrott a magyar export, az import hasonló mértékű csökkenése mellett

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 27 százalékkal emelkedett 2018 január–áprilisában a tavalyi év azonos időszakhoz képest. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Horvátország voltak. A legtöbb szarvasmarhát Törökországba szállítottuk, ahova 34 százalékkal emelkedett a kivitel. Az Ausztriába szállított mennyiség 9 százalékkal nőtt, Horvátországba pedig 70 százalékkal több szarvasmarha került. Magyarország élőmarha-importja 25 százalékkal csökkent  2018 első négy hónapjában a tavalyi mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha több mint fele Németországból és Hollandiából származott.

Charolais hízók

Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,79 euró/kilogramm (cc. 1200 Ft/kg) hasított hideg súly volt 2018 májusában, 2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára csaknem 4 százalékkal, az üsző „R3” ára 1 százalékkal nőtt. Magyarországon a fiatal bika termelői ára 777 Ft/kg hasított meleg súly volt 2018 májusában, nem változott számottevően az előző évhez képest - áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentésében.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu