Idén taroltak a csupaszcsigák a kertekben - A sörcsapda nem elég

agrarszektor.hu
2019-ben a kertészeti kultúrákban, de helyenként a szántóföldön is nehezen leküzdhető károkat okoztak a csupasz-, vagy más néven a meztelen csigák. Magyarországon ugyanis több csupaszcsiga-faj folyamatos jelenlétével kell számolni. Az őshonosnak tekinthető nagy meztelen csiga, az óriás meztelen csiga, a sárga pincecsiga és a barna nagy csupaszcsiga már régóta általánosan elterjedt kártevőnek számít természetes és gazdálkodásra használt területeinken. Károsításuk általában nem haladta meg az emberek ingerküszöbét, de ez most változóban van, figyelmeztetett növényvédelmi jelentésében dr. Aponyi Lajos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az utóbbi években feltűnt csupaszcsigák közül a legnagyobb károkat a spanyol csupaszcsiga okozza. Invazív kártevőnek számít, noha hazánkban észrevehető károkat csak 1985-90 óta okoz. A faj spanyolországi eredetű, de mostanra gyakorlatilag egész Európában megtalálható. Magyarországra Ausztria irányából érkezett, majd fokozatosan keleti irányban terjeszkedett, olvashattuk a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Spanyol csupaszcsiga (Kép forrása: Getty Images)

Mára az összes csupaszcsiga közül a legnagyobb károkat a spanyol csupaszcsiga idézi elő. Az ellene való védekezést alaposan megnehezíti, hogy a kémiai védekezésre, ami a metaldehid hatóanyagú készítményeket jelenti, időnként kevésbé reagál. A kártevő főként tojás alakban vészeli át a telet, de a kifejlett példányok a talaj üregeiben is képesek áttelelni. A több százas tojásprodukció miatt száraz és nedves években egyaránt a legnagyobb károkat okozza. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a vízközeli területeken levő szántóföldi növénykultúrákban, például az őszi káposztarepcében okoz érzékeny károkat.

Ilyenkor nincs mit tenni, védekezni kell ellene. Kisüzemi körülmények között számos, többé-kevésbé hatékony védekezési módszer terjedt el. A csigák csalogatása lédús növényekkel, a sörcsapdázás és a tejsavós csalogatás mind-mind bevett gyakorlat a kémiai védelem mellett, de önmagában egyik módszer sem képes tökéletesen felszámolni a kártételt. A biológiai védekezés "csodafegyvere", az indiai futókacsa életképes megoldásnak számít, de ez a jószág más kacsafélékhez képest nem fogyasztható. Legjobb bérelni a futókacsákat, de gondoskodni kell a folyamatos vízellátásról, mert ez szükséges a csigák lenyeléséhez.

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a kertekben, de a tavaszi időszakban kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét. Elsősorban a lágyszárú dísznövények, így a szívvirágok, a harangvirágok, a zsályafélék szenvedték el a csigák pusztítását. Később, a májusi esőzések után megkezdődött a spanyol csupaszcsiga-invázió is, így a kitavaszodástól kezdődően egészen november végéig folyamatos kártétellel kellett szembenézni.

Feketefejű csupaszcsiga (Kép forrása: Getty Images)

Az év második felében érkezett hírek újabb két csupaszcsiga faj, a malaccsiga és a feketefejű csupaszcsiga magyarországi megjelenéséről számoltak be. Most még nem tudni, hogy mennyire találják meg ezek a fajok életfeltételeiket, de jobb felkészülni a csigafauna bővülésére. Ha jövőre is az ideihez hasonló időjárási körülményekkel számolhatunk, ismét igen súlyos csupaszcsiga-kártételekkel kell számolnunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13