Igazi csodamadár az emu: az emu hús, az emu tojás, de még az emu zsír is értékes alapanyag!

Igazi csodamadár az emu: az emu hús, az emu tojás, de még az emu zsír is értékes alapanyag!

agrarszektor.hu
Az Ausztráliában őshonos emu a strucc után világ második legnagyobb madara, ám azzal ellentétben nem annyira vad és rossz természetű. Az emu hús mellett az emu bőr, az emu tojás mind-mind keresett termék, az emu olaj és az emu olaj kapszula pedig bizonyítottan gyulladáscsökkentő és hidratáló hatású.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hol él az emu?

Arra a kérdésre, hogy az emu hol él, a legkézenfekvőbb válasz az Ausztrália. Az emu(Dromaius novaehollandiae) ugyanis egy Ausztráliában őshonos, röpképtelen futómadár. A strucc után a világ második legnagyobb testű madara, a kenguru mellett Ausztrália másik címerállata. Noha korábban mind az őslakosok, mind a betelepülő európai telepesek vadászták a húsáért, majd ez utóbbiak a vonuló emuk által gyakran letarolt mezőgazdasági területek védelme érdekében sikertelen háborút vívtak ellenük (lásd legalul), 1987-től Nyugat-Ausztráliában megindult a kereskedelmi emutenyésztés, amely azonban már nem korlátozódott Ausztrália területére. Mivel az emu nem tartozik a fenyegetett

Amellett, hogy az összes ausztrál államnak van licence emuk tartására, tenyésztenek ilyen madarakat Észak-Amerikában, Peruban és Kínában is, de Magyarországon is egyre népszerűbb ennek a madárnak a kereskedelmi célú tartása. Csak az Amerikai Egyesült Államokban 1 millió emut tartanak. Az emuk nagyon jól szaporodnak fogságban, de nagy nyílt területre van szükségük, mert a mozgáshiány árt az emésztésnek és a lábnak is. Napjában kétszer adnak nekik gabonát, amit zöldtakarmánnyal egészítenek ki. A vágásérettséget 50-70 hét múlva érik el.

Az emu húsa zsírszegény, nem rágós, és leginkább a marha húsához hasonlítható. Többnyire grillkolbásznak és emuburgernak dolgozzák fel. Zsírjából olajat nyernek, ez az emu olaj, amit kozmetikumokhoz és a természetgyógyászatban használnak fel. Tojását is fogyasztják. Bőrét feldolgozzák, és kisebb tárgyakat készítenek belőle. Az emu tojás és az emutoll dísztárgyak alapanyagaként szolgál.

Emu hús miért jó?

Az emu húsa a struccéhoz hasonlóan rendkívül kedvező tulajdonságokkal bír, ahogy ezt több kutatás is igazolja. Alacsony zsír- és kalóriatartalma (100 gramm emuhúsban mindössze 164 kCal található), valamint magas ásványi anyag tartalma kiváló élettani hatású. Kimutatták, hogy a marha és a pulyka húsával összehasonlítva az emu húsának vas-, magnézium-, szelén- és B-vitamin-tartalma messze meghaladja a másik kettőét.

Európában nincs ismert betegsége, ráadásul a klasszikus baromfibetegségekkel szemben nem érzékeny, így oltani, gyógyszerezni sem kell, "vegyszermentesen" felnevelhető!

Ezenkívül a hús zsírtartalma is igen alacsony és kiemelendő, hogy e kevés zsír is háromnegyed részt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami a modern konyha prémium alapanyagává teszi ezt a zamatos, vörös húst.

Így fest általában az emu olaj forrása, az emu

Emu zsír mire jó? Mi az az emu olaj?

Az emuolaj az emu hátán lévő és a testét körülvevő vastag zsírrétegből kiolvasztott, többszörösen leszűrt, tiszta olaj. A szagtalan olaj színe az áttetszőtől a mély sárgáig változhat, attól függően, hogy mi volt a domináns komponens az állat takarmányában. (Például a kukorica sárgítja az emu zsírját, így olaját is). Az emu olajának gyulladáscsökkentő, hatásos és gyors sebkezelő tulajdonságát már az ausztrál őslakosok is ismerték és évezredek óta használták.

Több ausztrál és amerikai kutatás is igazolta, amit az ausztrál őslakosok már évezredek óta tudnak: az emu olaj gyulladáscsökkentő és kiváló hidratáló hatású, nem tömíti el a bőr pórusait, könnyen felszívódik. Hatékonyan lehet vele kezelni az égési sérüléseket, sebeket, az arthritist és halványítja a hegeket is. Az ausztrál kórházak égési sérülések gyógyítására is alkalmazzák, hiszen megfigyelték, hogy az emuolaj alkalmazása elősegíti a gyorsabb szövetképződést, enyhíti az égésből eredő fájdalmakat.

Az emuolaj serkenti a bőr növekedését és növeli a bőr vastagságát, így az idős korban oly jellemző bőr elvékonyodásával szemben is bizonyított, miközben hidratálja a bőrt és segíti rugalmasságának megőrzésében.

Az emu olaja gazdag omega-3,-6 és -9 zsírsavakban, amely kapcsán az USA-ban már a halolaj tartalmú étrendkiegészítők kiváltójaként is gondolnak rá, hiszen - a halolajjal ellentétben - az emu olajtól nem lesz kellemetlen illata a használónak. Az emu olaj nemcsak étrendkiegészítőként kiváló, remekül használható sütés-főzéshez is.

Az emuolaj fent felsorolt tulajdonságai mellett az ún. transzdermális tulajdonsága miatt is figyelemreméltó: a mesterséges ásványi olajokkal ellentétben, amelyeknek nagy a molekulaszerkezetük, az emu olaj külsőleg alkalmazva eljut a véráramba, ízületekbe, izmokba. Amerikai orvosok nagyon rövid idő alatt látványos eredményt értek el a sebek gyógyításában azáltal, hogy a transzdermális tulajdonsággal bíró emu olajat ötvözték gyógyszerekkel.

Az emuolaj nemcsak a humán orvoslás terén bizonyított: egyes amerikai állatorvosok kutyák és lovak sebeinek, sérüléseinek kezelésére is alkalmaznak emuolajat.

Az emuolaj tisztán szűrt formában, de szappanok, krémek, tusfürdők, samponok alapanyagául is szolgál. Emuolajból készült termékek hazánkban is kaphatóak.

Emu hús hol kapható? Emu zsír hol kapható?

Emu hús kapható például az Emufarmot üzemeltető Németh és Futás Kft. telephelyén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Viss községben. Ez a település a Bodrogközben található, a Sárospataki járásban, Sárospatak és Tokaj közelében. Náluk az emu minden fogyasztható része, kifújt tojáshéj, emu zsír és előnevelt emucsibe is kapható.

Emu hús, emu szalámi, emu zsír, valamint emu bőr, emu tojások és emubőrből készített termékek kaphatóak továbbá a Felsőlajosi Bogdán Emufarmon is.

Az emu tojás kikeltését az állatvilágban rendhagyó módon csak az emu hím végzi

Emu olaj hol kapható? Emu olaj kapszula hol kapható?

Emu olaj és emu olaj kapszula kapható például a Herbatop Gyógynövény- és Bioboltban.

Emu olaj kapható a piercingekkel és testékszerekkel foglalkozó BodyMod.hu oldalán is.

Emu olaj kapható a kutyakozmetikumokat áruló Groom Stuff oldalán is.

Érdekesség: az emu az egyetlen állatfaj, ami háborút nyert az ember ellen

Az első világháború után néhány angol katona Ausztráliában telepedett le, és gazdálkodni kezdett. A gazdasági világválság kezdetén a kormány azt javasolta a gazdáknak, hogy búzát termeljenek, mert azt tudják támogatni. A támogatás azonban évről évre elmaradt, a gabonaárak folyamatosan zuhantak. Ez tetőzött azzal, hogy a lakó- és költőhelye között vándorló húszezer emu remek otthonra talált a farmerek által gondozott, öntözőcsatornákkal rendelkező földeken. Nemcsak a termésben tettek nagy károkat, de a kerítésekben is, így a nyulak is el tudták özönleni a búzaföldeket.

1932-ben az elégedetlen gazdák ekkor a hadügyminiszterhez fordultak azzal a kéréssel, hogy küldjön ki pár géppuskás katonát. Az emuk annyira megszokták az embert, hogy tűrték, hogy géppuskákat állítsanak fel mellettük, azonban az első puskalövésre szétrebbentek. Az első héten 2500 töltényt lőttek ki, az elejtett madarak száma pedig attól függően változott 50 és 500 között, hogy kit kérdeztek meg. A hadművelettel megbízott Meredith őrnagy jelentése azt is tartalmazta, hogy a hadsereg nem szenvedett veszteségeket. Az első hét után az alakulatot visszavonták, az emuháborút első fordulóját elvesztette Ausztrália.

Egy második hadjáratra még visszatértek a géppuskások, és decemberben már sokkal hatékonyabban dolgoztak. A végső jelentésben 986 halott madár szerepelt, amit 9860 lőszer eldurrogtatásával értek el. Az őrnagy emellett megkockáztatott egy olyan becslést, hogy további 2500 emu halhatott meg a háborúban szerzett sebesülésektől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?