Katasztrófa fenyeget: tömegesen pusztulnak a rovarok

agrarszektor.hu
1970 óta az összes rovar közel fele kihalt a természetpusztítás és a növényvédő szerek használata miatt. A környezetvédők szerint az észrevétlenül maradt rovarapokalipszis miatt vészhelyzet alakult ki, és ha nem állítjuk meg valahogy a folyamatot, annak az egész emberiségre és a teljes földi élővilágra nagyon súlyos következményei lesznek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tömeges rovarpusztulásról most Nagy-Britannia vezető ökológusai állítottak össze egy meglehetősen sokkoló jelentést - írja az Index. Az ismertetett adatok szerint az egymillió azonosított rovarfaj 40%-át a kihalás fenyegeti. A jelentés elsősorban a brit helyzetre fókuszált, és megállapította, hogy a szigetországban 23 méh- és darázsfaj halt ki az elmúlt évszázadban, a rovarirtó szerek alkalmazása pedig az utolsó 25 évben megduplázódott. Az élőhelyspecifikus pillangók populációja 77%-kal csökkent, de a többféle élőhelyen előforduló fajoknál is 46%-os az egyedpusztulás.

A méhek és más beporzó rovarok védelme is kiemelt fontosságú téma lesz a kétnapos Agrárszektor Konferencián. Tekintse meg a programot és regisztráljon a december 4-5-i eseményre!

A rovaroknak teljes ökoszisztémák fenntartásában van kulcsszerepe. Beporzóként, táplálékként és a tápanyag körforgásában egyaránt nélkülözhetetlenek. De a tömeges pusztulás nem áll meg a rovaroknál, a velük táplálkozó légykapófélék, például a vörösbegyek, a fülemülék és rozsdafarkúak egyedszáma 93%-kal csökkent 1967 óta.

A kisszámú korábbi szisztematikus kutatás miatt az egyedpusztulás mértéke csak becsülhető, a kutatók szerint ezeknél az adatoknál rosszabb is lehet a helyzet. Mások további hosszú távó kutatásokat sürgetnek, szerintük azonban egyszerűen nem lehet tovább halogatni az érdemi lépéseket.

Nem várhatunk újabb 25 évet, mielőtt teszünk valamit, mert az túl késő lesz


- mondta Dave Goulson, a University of Sussex kutatója, a Guardianben ismertetett jelentés vezető szerzője.

A kutatók elsősorban a rovarirtó szerek visszaszorítását, valamint a városi parkok és zöld övezetek rovarbarátabbá tételét tartják elengedhetetlennek. Egyre többen alakítják át a saját kertjüket is ezeket a szempontokat szem előtt tartva, de ez önmagában még nem fogja megmenteni a rovarokat, különösen akkor ha közben a földterület 70%-a (ez a nagy-britanniai arány) a természetes élővilágot lényegében ellenségnek tekintő mezőgazdasági termelés alatt áll. A helyzet szerintük ezzel együtt még nem reménytelen, a rovarok és más gerinctelenek populációja elég rövid idő alatt regenerálódhat, ha az ember nem öli meg őket szándékosan, valamint az élőhelyüket is helyreállítja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 1. 13:57