2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Állat

Lelőttek egy kan vaddisznót a Hajógyári-szigeten

Kilőttek egy kan vaddisznót a Hajógyári-szigeten, miután több bejelentést kapott az Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelete. Miután néhány napja megtámodott egy kutyát egy malacait féltő koca, elkezdték keresni az állatot a szigeten, úgyhogy csapdákat helyeztek ki. A szakemberek eredetileg meg akarták vizsgálni a vaddisznót a sertéspestis járvány miatt, a csapdák azonban nem jöttek be, ezért lelőtték az állatot.
 
 

Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta, néhány napja vaddisznó támadott meg egy kutyát sétáltatás közben a Hajógyári-szigeten. A malacait féltő koca agyara eltépte a vizsla térdszalagját, az állatot csak a kutya gazdáinak kiabálása riasztotta el. 

A Közterület-Felügyelet facebook-posztjában azt írta, kénytelenek voltak intézkedni, így az eset után átfésülték a szigetet, de arra jutottak, hogy a vaddisznó a sziget déli csücskén lakhat, ami viszont az Állami Vagyonkezelő gondozásában lévő terület, amit nem tudtak átvizsgálni, úgyhogy csapdákat helyeztek ki - írja az Index. Az eredeti terv szerint meg akarták vizsgálni a befogott állatot a sertéspestis járvány miatt, de mivel a csapdák nem jöttek be, ezért a vadkant ellenőrzött keretek között ki kellett lőni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Vadgazdálkodási egységek kockázati besorolása alapján az afrikai sertéspestis járvány tekintetében Budapest és Pest megye magas kockázatú területnek számít, és az Országos Főállatorvos határozata alapján magas kockázatú területeken a vaddisznó vadászata kötelező.

Budán egyre gyakrabban bukkannak fel a vaddisznók a lakott területek közelében, ráadásul már nem csak belátogatnak az erdőből, de be is költöznek a városba. Ennek az az oka, hogy kényelmesebb táplálékszerzési lehetőség számukra az emberek által elérhető helyen hagyott szemetet, komposztot, takarmányt megdézsmálni, mint vadászni. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu