Lesújtó hír: 50 milliárd forintos veszteség is érheti a magyar sertéságazatot

MTI
Az Európai Unió legnagyobb állategészségügyi kihívásának nevezte az afrikai sertéspestist Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa. Szerinte a magyar sertéságazatot a betegség miatt akár 50 milliárd forintos veszteség is érheti, mivel Magyarország nem szállíthat sertéshúst Japánba, Kínába és Dél-Koreába sem.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Japánban tárgyaló Budai Gyula hétfőn az MTI-nek eljuttatott közleményben emlékeztetett rá, hogy ez a három ország a magyarországi élelmiszerek Európán kívüli legfontosabb felvevőpiacai között van. Tavaly Magyarország - első európai országként - megállapodott Japánnal a baromihús-bevitel regionalizációjáról egy járvány esetén. Ezzel nem az egész ország területéről, csak a járvánnyal fertőzött területről tiltja meg Japán a magyar baromfihús szállítását. Ezt szeretnék a sertéshúsra is kiterjeszteni, később pedig Kínával és Dél-Koreával is hasonló megállapodást szeretnének kötni, és kihangsúlyozta, hogy január 31. óta Szingapúrral is van regionalizációs együttműködése az országnak.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Budai Gyula kitért arra is: a magyar élelmiszeripari termékeknek Európán kívül Japán az első számú piaca, az oda szállított magyar élelmiszeripari termékek 90 százalékát a hús és a húskészítmények adják. A magyarországi kivitel a szigetországba 2017-ben 113 millió dollár volt, az afrikai sertéspestis miatt 2018 első 11 hónapjában 43 százalékkal, 60 millió dollárra esett vissza - tudatta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03