2021. május 12. szerda Pongrác

Hírek - Állat

Nyakunkon a húsvéti tojásdömping: több száz millió tojás kerül a magyarok asztalaira

A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 270-280 millió darab, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka - közölte Molnár György, a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára az MTI érdeklődésére.
 
 

Molnár Györgyi elmondta, hogy az ágazat tojástermelésből származó árbevétele tavaly 26 milliárd forint volt, az azt megelőző évben 26,5 milliárd forintot tett ki. A csökkenést azzal indokolta, hogy míg a regisztrált termelés nőtt, addig az átlagos termelői ár csökkent. A KSH adatai alapján jól látszik, hogy 2015 óta folyamatosan csökken a tojástermelés Magyarországon, és 2017-ben már csak mindössze 2,4 millió tyúktojást termeltek az országban. A tojásárakról a mezőgazdasági titkár megjegyezte, hogy a tojás darabonkénti fogyasztói ára 33-45 forint volt a 13. és 15. héten a vidéki és a budapesti piacokon az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai alapján.

A húsvét előtti hetekben 30-35 százalékkal több tojást vásárolnaka háztartások, mint általában - közölte Molnár György. A teljes tojás-fogyasztás évente megközelíti a 2,5 milliárd darabot - tette hozzá. A magyar lakosság évente - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint - fejenként 234 tojást fogyaszt el. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu