Nyakunkon a húsvéti tojásdömping: több száz millió tojás kerül a magyarok asztalaira

MTI
A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 270-280 millió darab, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka - közölte Molnár György, a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára az MTI érdeklődésére.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Molnár Györgyi elmondta, hogy az ágazat tojástermelésből származó árbevétele tavaly 26 milliárd forint volt, az azt megelőző évben 26,5 milliárd forintot tett ki. A csökkenést azzal indokolta, hogy míg a regisztrált termelés nőtt, addig az átlagos termelői ár csökkent. A KSH adatai alapján jól látszik, hogy 2015 óta folyamatosan csökken a tojástermelés Magyarországon, és 2017-ben már csak mindössze 2,4 millió tyúktojást termeltek az országban. A tojásárakról a mezőgazdasági titkár megjegyezte, hogy a tojás darabonkénti fogyasztói ára 33-45 forint volt a 13. és 15. héten a vidéki és a budapesti piacokon az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai alapján.

A húsvét előtti hetekben 30-35 százalékkal több tojást vásárolnaka háztartások, mint általában - közölte Molnár György. A teljes tojás-fogyasztás évente megközelíti a 2,5 milliárd darabot - tette hozzá. A magyar lakosság évente - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint - fejenként 234 tojást fogyaszt el. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?