Rossz lesz a sertéstartóknak az ÁFA-csökkentés?

agrarszektor.hu
A MOSZ szerint a keveréktakarmányok, a fehérjék és az állatgyógyszerek ÁFA-ját is csökkenteni kell.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élő és hasított félsertés ÁFÁ-jának 5 százalékra történő csökkentése - a kormányzati szándékok és nyilatkozatok ellenére - nem ad érdemi megoldást a feketekereskedelem visszaszorítására - állítja a Mezőgazdasági Szöcetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Az intézkedés nem jelent fogyasztói árcsökkenést sem, mivel a vásárlók továbbra is 27 százalékos ÁFA-t fizetnek, viszont a mostani ÁFA-csökkentés rontja az amúgy is jelentős jövedelemhiánnyal küzdő sertéstartók helyzetét.

Miközben a termelőknek az általuk megvásárolt keveréktakarmányok, állatgyógyszerek után meg kell fizetniük a 27 százalékos ÁFÁ-t, addig - az intézkedés nyomán - az értékesített sertéseik után csak 5 százalékos ÁFA bevételük lesz. A MOSZ szerint ebből fakadóan az eddig jellemzően ÁFA befizetői pozícióban lévő sertéstartók ezután visszaigénylői helyzetbe kerülnek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy átmenetileg ők finanszírozzák az élelmiszeripart, illetve az államot.

Ahhoz, hogy ezt megtehessék, hitelt kell felvenniük - már amennyiben a bankok hajlandóak hitelezni őket - és annak a kamat és egyéb terheit is nekik kell viselniük. A termelők helyzetét az is rontja, hogy a NAV gyakorlata alapján az általuk visszaigényelt ÁFÁ-hoz időigényes ellenőrzések után, hónapokkal a befizetést követően juthatnak hozzá. Csak újabb adminisztratív terhek felvállalásával lenne lehetőségük valamelyest csökkenteni ezt az időtartamot.

A MOSZ az ÁFA csökkentést a tervezett formájában nem tartja hatékony megoldásnak, mivel nem elégséges a feketekereskedelem visszaszorításához, nem élénkíti a keresletet és a termelők terheit is növeli. Ahhoz, hogy a sertéstartók helyzete az intézkedés következtében csak kisebb mértékben romoljon, arra van szükség, hogy a sertéshez hasonlóan 5 százalékos ÁFA kulcs alá tartozzanak a keveréktakarmányok, a fehérjék (pl. szójadara) és az állatgyógyászati készítmények is. Ez az intézkedés nem csak a sertéstartóknak, hanem az egyéb állattenyésztési ágazatoknak is segítséget jelentene.

A MOSZ ebben a helyzetben kezdeményezi a likviditási helyzet romlásának enyhítése érdekében, hogy a sertéstartók automatikusan élhessenek az úgynevezett gyakorított ÁFA visszaigénylés lehetőségével, azaz dekádonként igényelhessék vissza az ÁFA-t, ami valamelyest tompítaná a fellépő finanszírozási nehézségeket.

A MOSZ egyetért azokkal a szakmai szervezetekkel, akik a kormányzati intézkedést elégtelen lépésnek tartják, és újra felhívja a figyelmet, hogy valós, érdemi megoldást a hús- és húskészítmények fogyasztói ÁFÁ-jának az érdemi csökkentése jelentene, mind a fogyasztók, mind a sertéstartók számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02