Találtak egy parazitát, amelyik nem lélegzik, mégis él

Találtak egy parazitát, amelyik nem lélegzik, mégis él

agrarszektor.hu
Ideg- és izomsejtek nélküli, sejtlégzésre is képtelen egysejtű állatokat találtak francia kutatók. Jó kérdés, hogy akkor mi tartja őket életben? Az írást a Qubit oldalán találtuk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rendszertanilag a csalánozók törzséhez, azon belül a nyálkaspórások csoportjához tartozó Henneguya salminicola nevű parazita az első olyan felfedezett állat, amelynek anyagcsere-folyamatai között nem szerepel a légzés - számol be róla a Qubit.  A H. salminicola DNS-éből minden más ismert állattal szemben hiányzik a mitokondriális genom,vagyis azok a mitokondriumban található gének, amelyek kulcsszerepet játszanak a sejtlégzésben - áll abban az izraeli, amerikai és francia kutatók által jegyzett tanulmányban, amely az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos folyóiratában (PNAS) jelent meg február 24-én.

Mi az a sejtlégzés?
A biológiai oxidáció (más néven sejtlégzés) során a sejtek bizonyos anyagok "elégetésével" képesek energiához jutni, melyet különböző életfolyamataikhoz használnak fel. A glükóz (szőlőcukor) lebontásának végtermékei a szén-dioxid és a víz, valamint a folyamat során energia is keletkezik. A sejtek az energiát az ún. ATP-molekula kötéseiben raktározzák. Az ATP → ADP + P átalakuláskor (vagyis amikor egy foszfátcsoport leválik az ATP-ről) körülbelül 30 kJ/mol energia szabadul fel (forrás: ttko.hu). Az energiatermelés központja a valódi sejtmaggal rendelkező állatokban a mitokondrium.

A kutatók szerint a parazita más nyálkaspórás rokonaihoz hasonlóan fokozatosan egyszerűsíti a genetikai összetételét. Ezek az állatok a medúzák (Medusozoa) őseivel állnak rokonságban, de mára minden felesleges dologtól megszabadultak, amire nincs feltétlen szükségük a túléléshez - így építették le az idegsejtjeiket és izmaikat is. A kutatók szerint a légzést lehetővé tevő képesség is ide tartozik. A kutatók szerint a lecsupaszított génkészlet evolúciós előnyt jelent a minél hatékonyabb reprodukcióban.

Azt ugyan még nem tárták fel, hogy légzés híján hogyan jut energiához a H. salminicola, de feltételezésük szerint más parazitákhoz hasonlóan rendelkezhet olyan speciális fehérjével, amellyel képes közvetlenül a megfertőzött gazdatestből importálni a sejten belüli energiaátvitel legkisebb molekuláris egységének tekinthető ATP nukleotidot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13