Elképesztő, mennyibe kerül itt a káposzta: mi történik az árakkal?
Lengyelországban már a szélesebb közvélemény figyelmét is felkeltette a zöldségárak csökkenő tendenciája.
Lengyelországban már a szélesebb közvélemény figyelmét is felkeltette a zöldségárak csökkenő tendenciája.
Továbbra is jóval több fejes káposztát importál Magyarország, mint amennyit elad külföldre.
Közelít az idény vége, Lengyelországban rekord árszinten zárja a szezont a vöröskáposzta.
Az előző évinél 50%-kal, az ötéves átlagárnál 80%-kal drágább a vöröskáposzta Lengyelországban.
Lengyelországban a fehér káposzta nagykereskedelmi ára november végén nemcsak magasabb maradt, mint az előző években, hanem még emelkedett is.
Az elemzők közül többen azt gondolják, hogy a mostani árszint spekulatív piaci magatartás eredménye.
2024 első fél évében 9 százalékkal, 3,83 ezer tonnára nőtt az import fejes- és vöröskáposzta mennyisége.
Mérsékelt szeptemberi áresés tapasztalható a vöröskáposzta piacán Lengyelországban.
Alacsony árszintről indulva az utóbbi hetekben drágult a vöröskáposzta a lengyel nagybani piacokon.
Egy hosszabb stagnáló időszakot követően pár hét alatt 30%-kal nőtt a vöröskáposzta átlagára a szezon legvégére.
Kifejezetten alacsony nagybani árakkal kénytelenek szembesülni a lengyel termelők a nagybani piacokon.
A káposzta exportja 9 százalékkal bővült 2,15 ezer tonnára, ennek jelentős része a skandináv államokba irányult.
Már több ezer éve fogyasztunk káposztát.
Közel kétszer annyi káposztát importál Magyarország, mint amennyit exportál.
A 2019/2020-as piaci évben 1,05 millió tonna zöldséget fogyasztott a lakosság.

A késő ősz és a kora tavasz - amikor a fákon nincs lomb - ezek az ideális időszakai a szabad gyökerű gyümölcsfa oltványok ültetésére.
Több olyan évelő növény is van, mely nálunk ugyan egynyári, pedig akár át is teleltethetnénk őket.
A húsok árát biológiai szempontok is befolyásolják, érdemes megismerkedni tehát néhány fogalommal.
Az árrésstop kivezetésében reménykedtek, ehelyett hosszabbítást és kiterjesztést kaptak.
A kiskerti gyümölcstermesztés sikerének egyik alapja az adott fajokon belül a megfelelő fajták kiválasztása.