Hamarosan újra az Európai Bizottság elé kerül a Tokaji ügye

agrarszektor.hu
Bizonytalan jogi helyzetet eredményez Marcinkó Ferenc szerint, hogy az uniós eredetvédelmi rendszerben a Tokaj elnevezés alatt két különböző borvidékről két eltérő termékleírás is szerepelhet. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Népszavának nyilatkozott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelenleg az írásbeli eljárás zajlik Magyarország fellebbezése nyomán, melyre a tavaly novemberi uniós döntést követően került sor. Az Európai Bíróság legutóbbi döntése szerint Szlovákia továbbra is használhatja a Tokaj bortermelő körzet megnevezést, azonban mivel a testület csak az unió elektronikus nyilvántartásával kapcsolatos bejegyzésről döntött, a Tokaj eredetjelölésről szóló magyar-szlovák vita érdemben még nem zárult le.

Jelenleg szinte kizárólag belföldön történik a szlovák "Tokaji" értékesítése, zonban az eltérő minőséget képviselő borok a későbbiekben komoly veszélyt jelentenek a magyar borértékesítésre, rontva a hazai borok nemzetközi hírét. Marcinkó Ferenc szerint végleges megoldás lehetne, ha a két ország megegyezne a tokaji bor termékleírásáról és kijelölné a készítésére alkalmas termőterületet, erre azonban kevés esélyt lát. Az EU-ban 2014-ig kell véleményezni és elfogadni a termékleírásokat, így legkésőbb addigra kénytelen állást foglalni az Unió. "Ha hazánk számára bármilyen kedvezőtlen döntés születik a borok névhasználata ügyében, Magyarországnak ismét bírósághoz kell fordulnia" - nyilatkozta a hegyközségi tanács elnöke a Népszavának.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13