Kamarai választások: Dávid harcol Góliát ellen

agrarszektor.hu
Az egyéni gazdaságokat képviselő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), illetve a társas vállalkozások érdekképviseletét ellátó Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ)indul harcba a november 3-i agrárkamarai választásokon. Ez a két jelölő szervezet kezdeményezte nyilvántartásba vételét a választási bizottságnál a július 15-i határidőig. A MOSZ szeretett volna közös listán szerepelni a Magosszal, de a gazdaköri szervezet végül másik 17 agrárszervezettel kötött együttműködési megállapodást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mindössze két szervezet kezdeményezte nyilvántartásba vételét jelölő szervezetként a novemberi agrárgazdasági kamarai választásokra a július 15-i határidőig. Dávid fog majd harcolni Góliát ellen, hiszen a 17 agrárszervezettel együttműködési megállapodást kötő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége mellett a társas vállalkozások érdekképviseletét ellátó Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége küzd majd meg a voksokért.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alapszabályában meghatározott feltételek teljesülése esetén a jelölő szervezeteket, valamint a támogató szervezeteteket az Országos Kamarai Választási Bizottság (OKVB) augusztus 15-ig nyilvántartásba veszi, és erről a jelölő szervezeteket írásban tájékoztatja, továbbá tájékoztatót tesz közzé a kamara internetes portálján. A nyilvántartásba vett jelölő szervezeteknek a megyei kamarai küldöttgyűlési jelöltek nevét tartalmazó listát legkésőbb szeptember 8-ig kell eljuttatniuk az OKVB-nek. A megyei küldöttválasztásokat november 3-án tartják.

A MOSZ eredetileg szeretett volna közös listát állítani a Magosszal, mert megítélése szerint a társas vállalkozásoknak másként nem lenne esélyük bejutni a kamarai döntéshozó fórumokba, így az arányos képviselet a NAK-on belül nem valósulna meg. Az Országgyűlés alelnöki posztját is betöltő Jakab István által elnökölt Magosz meg is tárgyalta az ügyet, ám a június 19-én kelt közleményében arról adott hírt, hogy továbbra is segíti ugyan a MOSZ-tagoknak a kamarai munkában való részvételét, de külön kétpólusú megállapodást nem kíván kötni, mert az érintené a szövetséges szervezetekkel kialakított eddigi és jövőbeni együttműködést.

Július elején aztán a Magosz együttműködési megállapodást kötött 17 agrárszervezettel, és a mostani nyilvántartásba vételi kezdeményezéssel megerősítette azt a szándékát, hogy szövetségben induljanak novemberben. A MOSZ szerint viszont már a 2013-ban megtartott, előző agrárkamarai választáson sem érvényesült az arányos képviselet követelménye. Úgy látják, hogy a "ki kit győz le" elven alapuló választási rendszer kizárólagos szerepet nyújt a győztesnek, míg a vesztesekre leadott voksok nem érvényesülhetnek. A társas vállalkozások - teszi hozzá a MOSZ - kisebb létszámuk miatt nem rúghatnak labdába az egyéni gazdálkodók mellett, akik jóval többen vehetnek részt a kamarai választásokon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?