Árthat a gyermekeknek a túl sok színezék az ananászban

agrarszektor.hu
A megengedett határérték háromszorosát meghaladó mennyiségű narancssárga színezéket mért a cseh hatóság a Thaiföldről származó, mangó ízesítésű kandírozott ananász szeletben. A termékből Magyarországra is érkezett. A túl sok színezék gyermekeknél hiperaktivitást válthat ki és allergiás reakciókat is okozhat.

Az Európai Unió úgynevezett gyorsriasztási rendszerében értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról, hogy a határérték háromszorosát mutatták ki a cseh hatóságok a narancssárga - S (E110) jelű - színezékből thaiföldi kandírozott ananászban. A termékből Csehország mellett Szlovákiába és Magyarországra is érkezett 

Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló uniós rendelet szerint e színezékből a maximálisan megengedett mennyiség kandírozott gyümölcsökben és zöldségekben 10 mg/kg, ezzel szemben a cseh hatóság 35,1 mg/kg-ot mért. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az S (E110) színezékre 4 mg/testtömegkilogramm/nap ajánlott napi bevitelt határozott meg.

A színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, de egyes kutatások szerint nagyobb mennyiségben gyermekeknél hiperaktivitást okozhat, illetve allergiás reakciókat is kiválthat. Ezért az Európai Unióban kötelező figyelmeztető feliratot ("a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat") tenni minden olyan élelmiszerre, amely ilyen színezékeket tartalmaz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?