Újabb fejlesztések a nagy visontai búzafeldolgozónál

agrarszektor.hu
Közvetlenül a hazai búzatermelőktől szerzi be alapanyagai jelentős részét a Mészáros Lőrinc üzletember érdekeltségébe tartozó visontai Viresol Kft., de a társaság gabonakereskedő cégekkel is kapcsolatban áll, és ki akarja használni a tulajdonosi kör más agrárvállalatainál meglévő szinergiákat is. A búzakeményítő-gyártó cég a közelmúltbeli gyáravatóval lezárta tesztüzemi időszakát, és fokozatosan éri majd el 750 tonnás napi csúcskapacitását. A társaság további jelentős fejlesztéseket is tervez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Felfutási terv" alapján éri el csúcskapacitását a nemrég átadott visontai búzakeményítő gyár, amely teljes üzemmódban naponta 750 tonna búzát dolgoz majd fel - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója. A 33 milliárd forintos beruházással, 6,2 milliárd forintos kormánytámogatással felépített gyárat a napokban Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel. A Viresol Kft. 51 százaléka az Opus Nyrt. tulajdonában áll, amely Mészáros Lőrinc üzletember érdekeltségébe tartozik.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Tóth Anett tájékoztatása szerint a gyáravatással lezárult a próbaüzemi időszak, és a feldolgozót fokozatosan futtatják fel a csúcstermelés szintjére. Folyamatos üzemmenettel és alapanyag-beszerzéssel dolgoznak, így a vállalat működése közvetlenül nem függ a nyári betakarítási időszakoktól.

A Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő-gyártójának számító cég évente 250 ezer tonna takarmánybúzát dolgoz majd fel, amelynek nagy részét közvetlenül a magyar termelőktől vásárolja fel. Emellett együttműködésre törekednek a hazai gabonakereskedőkkel, illetve Tóth Anett szerint ki szeretnék használni azokat a szinergiákat is, amelyeket a tulajdonosi kör más agrárvállalatai nyújtanak. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, Mészáros Lőrinc tavaly év végén tőzsdén kívüli agrárérdekeltségei többségét közös szervezetbe, a Talentis Agro Holdingba integrálta, de a Viresol Kft. nem került a holdingot alkotó agrárcégek közé, mivel a vállalat a tőzsdén szereplő Opus Nyrt. konszolidációs köréhez tartozik.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

A visontai feldolgozó alapvetően natív, illetve módosított keményítőket és maltodextrint állít elő, emellett pedig melléktermékként glutént, alkoholt és takarmány-alapanyagot gyárt. A termékek 70 százalékát az exportpiacokon értékesítik, amelyek közül Közép-Kelet-Európa tekintik első számú célpontnak, de Nyugat-Európába, Ázsiába és a Közel-Keletre is szállítanak majd. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a cég vásárlói között a világ legnagyobb multinacionális vállalatai is szerepelnek, de vevői partnereik nevét csak a tőkepiaci jogszabályoknak megfelelően hozhatják nyilvánosságra.

Maximális kapacitáskihasználtság mellett az új gyár éves forgalma elérheti a 100 millió eurót, de a további növekedés érdekében újabb fejlesztéseket is terveznek - tette hozzá Tóth Anett. A társaság célja, hogy az iparág régiós innovációs és tudásközpontjává váljon. Következő beruházásként hamarosan elkészül a vállalat módosított keményítő-üzeme, míg közép- és hosszú távon logisztikai és raktár központ építését, innovációs K+F laboratórium létrehozását és interaktív gyárfelügyeleti rendszer integrálását tervezik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?