Koronavírus: drámai lépésre kényszerültek a brit tejtermelők

Koronavírus: drámai lépésre kényszerültek a brit tejtermelők

Drasztikus lépésre kényszerültek a brit gazdák. A koronavírus-járvány annyira leszorította a tej iránti keresletet, hogy a feldolgozók már inkább nem is veszik át a gazdáktól a nyerstejet, hiszen ők se tudnák eladni. Emiatt azonban a gazdák kénytelenek kiönteni a készleteiket. Sokan a közösségi médiában is megosztották a tapasztalataikat. A gazdák nem hibáztatják a feldolgozókat, viszont azonnali lépéseket várnak a kormánytól és az Európai Bizottságtól is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kénytelenek kiönteni a tejet brit gazdák. Erre a lépésre azért lett szükség, mert a következő hetekben a feldolgozók inkább nem fogják felvásárolni a tehenészetek készleteit, írta meg a That's Farming. Az éttermek, kávézók és egyéb vendéglátóipari egységek a koronavírus-járvány miatt elrendelt bezárása miatt ugyanis lezuhant kereslet, a feldolgozók pedig megfelelő piac nélkül nem akarják megvásárolni a nyerstejet.

Llyr Griffiths, egy walesi gazda a közösségi médiában panaszkodott arról, hogy 11,5 ezer liternyi tejet volt kénytelen kiönteni. Ugyanis a tej feldolgozását végző Freshways (amely egyebek mellett a Costa Coffee, a Starbucks és a British Airways egyik fő beszállítója is) elvesztette az eladásainak nagy részét a járvány miatt.

A walesi gazda elmondta, hogy nem hibáztatja a Freshways-t a döntése miatt. Azt azonban szóvá tette, hogy a brit kormány, ígéretével ellentétben még nem segített ténylegesen a vírus miatt nehéz helyzetbe került gazdáknak és feldolgozóknak. Llyr Griffith beszélt arról is, hogy a családja már négy generáció óta foglalkozik gazdálkodással, de ha a gazdák továbbra is a “tápláléklánc" alján maradnak, akkor nem hiszi, hogy a fiának sok kedve lenne folytatni a hagyományt. És szerinte számos fiatal gazdálkodó lehet ezzel így.

Más gazdák is megosztották a tapasztalataikat a közösségi médiában. Ellie Young is arról posztolt, hogy 16,5 ezer liter tejtől kellett megszabadulnia, ugyanis a koronavírus miatt leállt a vendéglátó szektor, emiatt bezuhant a kereslet, és így a feldolgozóknak se kell a nyerstej. Ugyanezt írta Anthony Stirzaker is, akinek Kent közelében van tehenészete. Az ő veszteségei is meghaladják a 16 ezer litert.

Conor Mulvihill, az írországi tejipari szakmaközi szervezet elnöke az Európai Bizottságot támadta, amiért ezekben a nehéz időkben még nem tettek lépéseket a gazdák megsegítésére.

Minden egyes késlekedéssel töltött nap tovább növeli a gazdaságban a hosszútávú károkat. A segítségnyújtás elmulasztásának hosszútávon jóval többe fog kerülni, mint az azonnali fellépés

 - mondta Conor Mulvihill.

A szakember hozzátette, hogy hasonló nehézségekről számoltak be angol, olasz, francia, spanyol és portugál kollégái is. Az Európai Bizottságnak lépnie és cselekednie kell. Az a minimum, hogy a tejtermékek tárolását illetően segítséget nyújtanak az ágazat szereplőinek, vélte Conor Mulvihill.

Észak-Amerikában ugyanez a helyzet. Kanadában a múlt héten több millió liter tejet voltak kénytelenek kiönteni a gazdák, de az Amerikai Egyesült Államok több államának egyre több tejtermelője is kénytelen volt hasonló lépéshez folyamodni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03