Igazi csodaszer ez az őshonos magyar növény: bárhol megterem, alig kell gondozni

Igazi csodaszer ez az őshonos magyar növény: bárhol megterem, alig kell gondozni

agrarszektor.hu
A homoktövis kevés gondozást igénylő növény, mégis számos betegségre jelent gyógyírt, nem csoda, hogy a gyógynövények királynőjeként is számon van tartva. A bogyós termései gazdagok omega 3 zsírsavakban, aminosavakban, és antioxidánsokban, a csipkebogyó után a homoktövis gyümölcseiben a legmagasabb a C-vitamin tartalom. A bogyók pedig kellemes, kifejezetten savanykás ízűek, gyakran használják fel őket lekvár, vagy gyümölcslé készítéséhez. Arra, hogy mennyire számít népszerű növénynek a gazdák körében, mennyibe kerülnek a belőle készült termékek, illetve miért ajánlott a fogyasztása, most választ kaphatunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A homoktövis termesztése mondhatni reneszánszát éli, termőterülete 2019-ben elérte a 400 hektárt. A hazánkban is termesztett, szabadon is előforduló növény gyógyhatása és "igénytelensége" miatt mára szinte az egész világon elterjedt. Kiemelkedő élettani hatásait többféleképpen is alkalmazhatjuk: akár dzsemként, akár ivóléként vagy önmagában foglalva is egy igazi egészség-bomba - írja a HelloVidék. A homoktövis vadon is terem, ám nem lehet csak úgy leszüretelni az erdőkben. Léteznek olyan írott és íratlan szabályok, amiket minden erdőjáró-gyűjtögető embernek ismernie kell. Közülük is a legfontosabb, hogy csak a biztosan felismert, ehető- vagy gyógynövényt szabad összeszedni! 

EZ IS ÉRDEKELHET

Persze évről évre nő a hagyományosan gyűjtött gyógynövénynek tekinthető csipkebogyó (556 hektár) is, na meg a cickafark (198 hektár) és a bodza (6436 hektár) termőterülete is. A gyűjtés időjárás- és munkaerőhiány-kiszolgáltatottságának csökkentésére a klasszikusan gyűjtött gyógynövények termesztésbe vonása jelenthetni a megoldást, ami bizonyos fajoknál már elkezdődött. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint, az őstermelői nyilvántartás alapján hazánkban csaknem 3000 őstermelő foglalkozik ezzel a tevékenységgel, ahhoz azonban, hogy valaki belefogjon a termesztésbe, a termékek előállításába, esetleg értékesítésébe, érdemes utána nézni, hogy hivatalosan mikre is van ehhez szükség.

Ha valaki pedig a gyógynövényekből előállított termékekhez a gyógynövényt saját maga termeszti, akkor a tevékenységét a termelő saját választása szerint őstermelőként is végezheti. Azonban, ha a gyógynövényt nem saját gazdaságában termeszti, akkor a gyógynövényből készült termék előállítást őstermelőként csak kiegészítő tevékenységként végezheti amennyiben megfelel a hatályos jogszabályi feltételeknek. Arról, hogy mi szükséges még a termesztéshez, arróllapunk már írt korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Támogatásra szorul ez az ágazat is

A gyógynövényteák, gyógytermékek és más gyógynövény alapanyagú készítmények, például étrend-kiegészítők vagy fitokozmetikumok összforgalma éves szinten 40-50 milliárd forint körül mozog, a gyógynövény-feldolgozás másodlagos élelmiszeripari és gyógyászati célú piacán mintegy 50-100 vállalkozás működik. A begyűjtött vadon termő gyógynövény mennyisége azonban folyamatosan csökken, a tendencia pedig több okra vezethető vissza. Egyrészt a gyógynövénygyűjtők létszámában visszaesés következett be: míg korábban szezonálisan akár százezer ember is részt vett a gyűjtésben, ez mára pár tízezer főre redukálódott. Az aktuális a felvásárlási árak befolyásolják a legjobban a gyűjtési kedvet, ezek az árak azonban nem rugaszkodhatnak el a mindenkori világpiaci áraktól. A piac érzékeny, gyakran ciklikus és kiszámíthatatlan.

Másrészt Magyarországon sajnos folyamatosan zsugorodik a gyűjtés szempontjából szabadon bejárható területek nagysága is, valamint demográfiai tényezők egyaránt negatívan befolyásolják a gyűjtői létszámot. A gyógynövények termesztése és azok további feldolgozása is jelentős kézimunkaerő-igénnyel jár, a munkaerő hiánya pedig, a többi ágazathoz hasonlóan, mára a termesztésben is komoly gondokat okoz. Míg korábban a gyógynövényipar az elmaradott régiók munkanélküli lakosságának jelenthetett kitörési pontot, mára ez a helyzet alapvetően megváltozott. A megfelelő biológiai potenciállal rendelkező vadon termő fajták termesztésbe vonása elengedhetetlen, a termesztésben szintén fontos a fajtaválasztás és fajtahasználat. A korszerű, speciális és hatékony technológia alkalmazása nélkül mára a gyógynövény iparág aligha lehet versenyképes a NAK álláspontja szerint.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy termelőtől a lap megtudta, hogy a homoktövis termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ez idő alatt történik a szüret és a feldolgozás is. Értékesítés minden évben a készlet erejéig zajlik, általában novemberben, decemberben. Ahogy a szakember mondja, a növény megél minden talajtípuson, de a lazább szerkezetű talajt szereti. Az itthoni klíma tökéletes a növény számára, bár szárazabb időben öntözést igényel. A különböző fajták között vannak érési időben különbségek, augusztus végétől a fagyokig szedik. Szedése elég nehéz, a válogatása nagyon munkaigényes, ráadásul az ágakat levágva fagyasztóházban történő fagyasztást, majd tisztítást nem is tudja mindenki megoldani, így minden nap az aznapi szedést dolgozzák fel. Ezután préslevet, maghéj őrleményt, teát és magolajat készítenek. Kiderült az is, hogy többnyire a téli időszakban van rá jobban kereslet. Szerencsére a járvány nem befolyásolta az eladást, sőt, még viharkár sem volt, de az aszály komoly kárt tud okozni, éppen ezért fel kell készülnöm az aszályos évekre.

Érdemes lenne minél többet fogyasztani belőle

Elsősorban betegségek megelőzésére, immunrendszer erősítésére ajánlják a homoktövist, hiszen vitaminok (A, B, C, E, F, K), ásványi anyagok (kalcium, magnézium, cink), továbbá telítetlen zsírsavak, fehérjék és aminosavak is megtalálhatük benne. Ezen kívül hatóanyagai javítják a szervezet védekezőképességét, emellett az immunrendszer erősítésére is kiválóan alkalmas, meghűléses meghűléses betegségek esetén is alkalmazható kivételesen magas C-vitamin tartalmából adódóan.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zsebbenyúlós lesz, ha venni szeretnénk

Főként a hűvös, őszi és téli hónapokban kerül jobban előtérbe az immunrendszer védelme, így talán ilyenkor vásárolnak a legtöbben homoktövisből készült termékeket is. Felmerülhet a kérdés, hogy mennyibe kerülnek az egyes készítmények a termelők online polcain? Az árak változók, de összességében el lehet mondani, hogy nem egy olcsó növényről van szó: homoktövis teához már 700 forintért is hozzájuthatunk, a velőért 2500 forintot kell fizetnünk, a maghéj őrlemény csomagja 400 forint, a homoktövises almalé 5 literes kiszerelése 3500 forint, ha viszont elmennénk bio irányba, akkor még ennél is többet kell fizetnünk. Például a bio homoktövis velő litere 4000 forintba kerül. Ennek ellenére is érdemes vásárolunk ilyen termékeket, hiszen az egészségünknek csak jót tehetünk vele.  

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?