Megszólalt a Kométa-vezér: túl nagy árat fizetünk az olcsó élelmiszerért

Megszólalt a Kométa-vezér: túl nagy árat fizetünk az olcsó élelmiszerért

agrarszektor.hu
A HonestFood elve, hogy háttérbe szorítsa az alacsony áron kínált volumengyártást, amely helyett finom, egészséges élelmiszereket kellene előállítani elérhető áron. Az egészséges élelmiszer nem lehet túl olcsó és túl drága sem - vallja ezt Giacomo Pedranzini. A Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián ismertette a HonestFood koncepcióját, amelynek fókuszában az élelmiszer-termelési lánc újragondolása áll. Az ügyvezető igazgató a húsiparban 8-10 százalékos áremelést tart ideálisnak, továbbá szerinte az ellátási lánc minden szereplőjét azonos mértékű profit illetné meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Giacomo Pedranzini, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója 25 éve dolgozik a húsiparban Magyarországon - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. 2000 és 2015 között a versenytársak körülbelül 70 százaléka csődbe ment vagy befejezte tevékenységét. 2012-ben a Kométa is nehéz helyzetbe került, akkor kezdett el gondolkodni azon, hogy mi lehet a baj az ágazatban, mit csinálnak rosszul, miért nem képesek fejlődni, fejleszteni, illetve a húsfeldolgozó ágazat miért hanyatlik. Ebből kiindulva született meg a HonestFood koncepciója.

Giacomo Pedranzini

Az ügyvezető igazgatója szerint "túl nagy árat fizetünk az olcsó élelmiszerekért." Napjainkban két termelési modell létezik, a modern túliparosított mezőgazdaság és az ökogazdálkodás. Véleménye szerint egyik sem fenntartható. A modern mezőgazdaságban az élelmiszerfeldolgozók az elmúlt időszakban túl nagy hangsúlyt fektettek a mennyiségre akár alacsonyabb átvételi-eladási árak mellett. Ennek az a következménye, hogy a gazdák nehezen élnek túl, biztosítják az állatjóléti feltételeket, a feldolgozók pedig a termék minőségét kockáztatják, amely által a fogyasztók egészségét is veszélyeztethetik. A fogyasztók számára bizonytalanságot okoz az árak hektikussága is, tehát nem tudják az adott termék valós értékét. Az ökogazdálkodásban ellentétes problémák vannak, a megtermelt mennyiség limitált, és még nem képes kiszolgálni az emberiség növekvő igényeit, sőt a termékek túl drágák is, ezért csak egy szűk számára elérhetők - fejtette ki.

Giacomo Pedranzini szerint változás szükséges ezen a téren. A HonestFood elve, hogy elfelejtse az alacsony áron kínált volumengyártást, amely helyett finom, egészséges élelmiszereket kellene előállítani elérhető áron. Mindennek pedig az emberi egészség, az állatjólét és a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételével kellene megvalósulnia.

Vörös Attila, Giacomo Pedranzini, Muzsek András, Horváth Ferenc, Friedrich László (balról jobbra)

Kitért arra is, hogy az ellátási láncban nem mindig fair a profit elosztása. A vezérszereplő a kiskereskedelmi lánc, amelynek nagy felelőssége van ezen a téren, hiszen nem egyszerű dönteni, hogy milyen termékek és milyen áron kerüljenek fel a polcra. A korrekt profit elosztását a húsiparban az átpozícionálás segítené, és a problémát véleménye szerint akár 8-10 százalékos áremelés is kiküszöbölné.

Kivételes esélyt kaphatnak az élelmiszeripari cégek

Alapvető céllá vált a hazai agrárgazdaságban, hogy a piaci szereplők minél nagyobb hozzáadott értékű élelmiszereket állítsanak elő, ehhez azonban további modernizációra van szükség. A vállalkozások fejlesztése most fókuszba kerülhet, mivel a vidékfejlesztési kasszából jóval több forrást használhatnak majd fel az uniós támogatásokat kiegészítő magyar társfinanszírozás révén. A kerekasztal-beszélgetés szakértői azt vitatták meg, hogy a hazai élelmiszeripari vállalkozások miként élhetnek a legjobban a kivételes támogatási eséllyel.

Friedrich László

Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem intézetigazgatója, tanszékvezetője, egyetemi tanára az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen kiemelte, hogy az ellátási lánc széleskörű és fontos. Három fő pillére van: az alapanyag előállítás, a feldolgozás és az értékesítés, amelyeknél fejlesztések szükségesek.

Horváth Ferenc

Horváth Ferenc, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. élelmiszeripari cégvezetője a beruházási támogatásnál a legfontosabbnak azt tartja, hogy az ellátási lánc szereplői egyeztessenek a fejlesztések irányairól. Úgy véli, hogy a szigetszerű támogatásokkal és fejlesztésekkel járó óriási befektetésekkel gyenge eredmény érhető el. A kiskereskedő találkozik leginkább a fogyasztó igényeivel, amelyek beépítését a termelési folyamatba rendkívül fontosnak tartja, hiszen nagyobb az esélye így annak, hogy kisebb befektetéssel nagyobb hatékonyságot érjenek el. Legfontosabb feladat a közös nevezők megtalálása.

Muzsek András

Muzsek András, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy nagy mennyiségű sajátmárkás termék vannak a boltok polcain, valamint az olcsó, sokszor gyenge beltartalmú termékek kerülnek a fogyasztókhoz. A termékek minőségének fejlesztését tartja az egyik fontos feladatnak, amelyhez a technológiai háttér már adott. 

Szintén kulcsfontosságú szerepe van a termékminőség fejlesztésének Giacomo Pedranzini, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója szerint. Az innovációra és a befektetésekre nemcsak a volumen és a hatékonyság növelése érdekében van szükség, hanem megoldaná a humánerőforrásban rejlő kihívásokat is.

Vörös Attila

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a támogatási hullám előkészületei során azt nézték meg, hogy mi az, amire mindenkinek lenne a szektorban igénye. A tagjaik beszámolói alapján van egyfajta elmaradottság az ágazatban - nyilván vannak kivételek -, emiatt pedig modernizációra lenne szükség. A hatékonyság nincs ott a szektorban, ahol lennie kellene, a magyar élelmiszeripar túlnyomó többsége le van maradva. A Farm to fork stratégia azt próbálja meg egy mondatban kifejezni, hogy legyen jobb a bolygónak és legyen jobb az európai fogyasztóknak is, tehát a környezeti és a fogyasztói fenntarthatóság jelenik meg benne. Ez nagyon sok olyan kezdeményezést fog eredményezni, amelyek jelenleg kidolgozás alatt állnak. A szövetség tagjainak nagyon kell majd arra figyelniük, hogy melyek lesznek azok a beavatkozási pontok, amely felé az EU közös joga megpróbálja terelni az iparágat - tette hozzá.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?